5 неща, които (може би) не знаете за детското четене

Akvarel chetiashto deteНяма съмнение, че четенето в каквато и да е възраст и в каквито и да е количества (особено по-големи) е изключително полезно за нас. Книгите ни обогатяват не само ментално, но и емоционално. Те са перфектното бягство от реалността, перфектният свят, идеалният партньор за приключения, бели или просто за компания, най-търпеливите учители, най-верните приятели, най-мъдрите ни спътници.

Щастливи сме да видим, че четенето книги, енциклопедии и използването на книжки за оцветяване, отново стават „модерни“ сред подрастващото поколение, въпреки наличието на „умните телефони“. Затова решихме в тази статия да ви дадем няколко причини, поради които е хубаво да „запалите“ тази безрезервна любов към четенето във вашето дете още от ранна възраст.

1. Стимулира мозъка

Очевидно, но все пак изключително важно. Четенето стимулира развитието на мозъка и поддържа интензивната му работа. Точно като всеки друг мускул в тялото, той има нужда от тренировки, за да запази и подобри „формата“ си. А знаете ли, че на децата около 4-5-годишна възраст, на които се чета (или те четат) всеки ден, са много по-напреднали в развитието си от деца на същата възраст, които пренебрегват книгите? Което ни води до…

2. Обогатява речника

Децата, които четат, знаят (или по-бързо научават) повече нови думи. И съответно по-лесно ги прилагат в ежедневието си. Дори в началото да се ограничавате само до детски книжки, детето ще научи много и ще прекарате времето си заедно по един пълноценен начин. Книгите не само им позволяват да приемат и разберат по-добре света около тях, но и ги превръщат в мислещи индивиди, които в бъдеще биха могли да изиграят сериозна роля в оформянето и развитието му.

3. Прекарвате качествено времето си заедно

Когато четете на детето си, това е един от най-добрите подаръци, които бихте могли да му направите. Освен че прекарвате пълноценно времето си с него, вие откривате пред него нов портал, нови светове, които ще му носят само знания, приятни преживявания, позитиви и запомнящи се моменти.

4. Тренира паметта и развива аналитичното мислене

Децата, които четат, не само са по-умни от връстниците си (а и тези на малко по-голяма от тях възраст), но и са тези, които в последствие ще се превърнат в мислещи възрастни, имащи роля в развитието на света. Книгите подобряват развитието на аналитичното им мислене и стигането до (очевидни или не) изводи сами, както и възможността им да анализират и запомнят различни ситуации и факти.

5. Намалява стреса и обогатява живота

Четенето на интересна книжка пренася четящия в друг свят, ангажира вниманието му и успокоява сетивата. Освен че те ще се върнат от там по-богати на преживявания и опит (и съответно знания), те ще се чувстват по-предразположени и можещи да приложат това и в реалния свят.

Това са само част от позитивите, които четенето носи на нашите деца. И не забравяйте четящо дете = мислещ възрастен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *