250 ученици участваха в първите в България технологични награди за деца

0

Детска академия на ТелерикНад 250 ученици на възраст между 6 и 18 години взеха участие в първите в България технологични награди за деца – Coolest Projects Sofia, които се състояха на 1 април в Телерик Академия. В рамките на събитието се проведоха награждаване на учениците от работилниците по програмиране на CoderDojo, както и практически занимания, отворени за всички деца с интерес към дигиталните технологии.
Победители в състезанието са Валери Тончев (14 г.), Сава Стоименов (11 г.), Крум Султов (8 г.), Мартина Матева (10 г.) и Андреа Атанасова (7 г.), които разработиха впечатляващи проекти с технологиите Scratch и HTML. Те получават финансиране и ще представят страната ни на международното състезание Coolest Projects на 17 юни в Дъблин, Ирландия. Отличията връчи посланикът на Ирландия в България – Н. Пр. Майкъл Форбс, по време на тържествена церемония в учебния център на Телерик Академия.
Coolest Projects Sofia се организира за първи път в България от Телерик Академия, CoderDojo България, и Дигиталната Национална Коалиция (ДНК) и с подкрепата на Майкрософт България. Събитието беше посетено от над 500 деца, родителите и доброволци. Успоредно с технологичните награди се проведоха и серия от практически работилници и интерактивни уроци, предназначени за всички деца с интерес към дигиталните технологии.
Сред специалните гости на Coolest Projects Sofia бяха Н. Пр. Майкъл Форбс, посланик на Ирландия в България, Гергана Паси, дигитален шампион на България, Ева Паунова-Майдел, български евродепутат, Питър О‘Шей, представител на глобалната Фондация CoderDojo, и Петър Шарков, ръководител на младежките инициативи на Телерик Академия.
Събитието се организира със съдействието на Фондация CoderDojo и посолството на Ирландия в България, както и с подкрепата на Microsoft, Progress, VMware, Questers, Upnetix, Devin, Егмонт, Таратанци, Hello Ruby и Музейко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *