Фондация Карол Знание привлича български учени от световна величина

Български учени от водещи университети в Европа и САЩ ще оценяват кандидатите за докторантска стипендия тази година. Всеки един от тях има световни постижения в своята област. Някои от тях ще оценяват докторантите на живо като членове на журито, а други – като членове на Консултативния съвет на фондация Карол Знание.

Годишната стипендия е в размер на 8000 лв. и ще бъде предоставена за втори път от фондацията, както писа uchi.bg. Преди това шест пъти е връчвана от името на финансова група Карол.

Тази година се търсят кандидати със значим принос, които разработват нови технологии или материали и проект, с потенциално практическо приложение.

Носителят ще бъде избран в тристепенен конкурс от жури, конситуирано тази година. В него за първи път тази година участва и лекар. Това е проф. д-р Екатерина Титянова, професор по неврология, доктор на медицинските науки, академик на Българската академия на науките и изкуствата и академик на Сръбската кралска академия. Тя е ръководител е на клиника „Функционална диагностика на нервната система“ при Военномедицинска академия – София и е носител на наградата Питагор за цялостен принос в развитието на науката.

В журито влиза и Доц. Мария Спасова – единствената българка в Менделеевата таблица –  отличена от Международния съюз по чиста и приложна химия (IUPAC) в областта на химическите науки с включване в световната периодична таблица на младите химици под номер 51 – мястото на химическия елемент антимон (Sb). Тя е доцент в института по „Полимери” към БАН, докторската ѝ дисертация е сред шестте най-добри в света на международния конкурс Quadrant Award Event 2009 на Швейцарския технически университет (2009).

В Консултативния съвет фондация Карол Знание е успяла да привлече български учени от Европа и САЩ, които работят в световни научни центрове и университети. Един от тях е проф. Николай Бобев, професор в Института по теоретична физика към Факултета по физика и астрономия на университета в KU Leuven, Льовен, Белгия. Той е бил докторант, на докторант на Стивън Хокинг. Самият Хокинг в последната си статия, публикувана посмъртно, изказва благодарност на българския учен и цитира негови статии. Двамата са се срещали два пъти (на снимката проф. Бобев е прав вдясно).

Още един впечатляващ физик влиза в консултативния съвет на фондацията – Проф. Теньо Попминчев, който направи пробив в квантовата физика със създаването на рентгенов лазер със свръх къси импулси и нов метод в нелинейната оптика. Това му донесе световно признание и български награди. Избран е сред десетте най-значими млади учени на 2016 г. от Националната академия на науките на САЩ, в която гласуват и нобелови лауреати. Списание Science News го поставя сред десетте най-перспективни млади учени в света. За откритието си е награден с почетен знак от президента Росен Плевнелиев, а МОН му присъди наградата „Питагор” за постижение на български учен в чужбина.

Проф. Николай Желев, създателят на първото изкуствено сърце от стволова клетка, който беше лектор на Предприемачи в науката, предприемаческо обучение за млади учени, също влиза в консултативния съвет. Към него се очаква да се присъединят още впечатляващи имена. Ще има такива и в журито, казват от фондация Карол Знание.  До крайния срок за кандидатстване в конкурса остават по-малко от две седмици.

Стипендията на фондация Карол Знание е насочена към докторанти, които не са в последна година на обучението си. За такива, които приключват докторантурата си, е проектът – Предприемачи в науката, който се провежда в момента. Той включва предприемаческо обучение, разработено специално за учени и конкурс за стипендия на финала.

Подробности за това кой кога и как може да кандидатства, вижте тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *