Ученици усвояват принципите на финансовото целеполагане

QJ1A805222-ма ученици, преминали успешно програмата „Разумни финанси“ на JA България участваха във финансовото предизвикателство „Иновационен лагер”. Учениците са от 18 училища от София, Варна, Бургас, Пловдив, Пазарджик и Враца, където през тази учебна година 27 доброволци от Метлайф България, влязоха в ролята на учители и запознаха младежите с основните понятия от сферата на личните финанси. Проектът LifeChanger се реализира за трета поредна година с финансовата подкрепа на Фондация Метлайф.

Разделени в отбори по 4 и 5 участници, учениците разполагаха с 4 часа и подкрепата на бизнес ментори от Метлайф, за да решат финансовия казус. Задачата им беше да проучат и анализират различни възможности, които стоят пред героя от казуса, Станислав. Той е в 11-ти клас и трябва да направи избор за професионалното си бъдеще, като съобрази заплащането в избраната сфера и образованието, което ще получи, за да се реализира и да оперира балансирано  месечния бюджет, с който разполага.

„Умението да целеполагаш е ключово в днешно време. Всяка цел, която човек си поставя изисква финансов план, за да бъде реализирана. Затова финансовата грамотност е мисия на JA и сме щастливи, че имаме съмишленик в лицето на Метлайф България, с които вече трета година реализираме този проект. Миналата година постигнахме 51% повишаване на финансовата грамотност на учениците в проекта и сме щастливи да обявим, че тази година този процент е 61%“, каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България.

След дълга дискусия журито реши да връчи две награди – на двата екипа, които предложиха най-релевантни идеи за финансовото целеполагане на героя от казуса, Станислав. Това бяха Отбор 2 – Таня Гешева, СУ „Черноризец Храбър“, Пловдив, Мелани  Бечева, СУ „Г. Бенковски“, Пазарджик, Александър Кузев, ПГПТ, Пазарджик, Мария Славкова, ПГТ Бургас, Аксиниа Николова, 90. СУ, София  и Отбор 3 – Виктория Алексиева, ПГТ Бургас, Моника Йорданова, 95. СУ, София, Емили Ерменкова, 108. СУ, София, Мария-Микаела Вълчева, 137. СУ, София, Герман Ташев, 81. СУ София.

Евгени Бенбасат, представител на Метлайф България и Иван Бешев, мениджър Обслужване на клиенти в Метлайф връчиха грамоти на отборите победители и награди – книги в тематиката на финансовата грамотност. Г-н Бенбасат се обърна към младежите: „Радостен съм, че след вече 3 години съвместна работа с JA по този проект, нивото на младите хора става все по-високо – като презентации, като знания и увереност. Приемете от мен пожелание и занапред в живота да бъдете все така ангажирани, започнете да спестявате отрано, инвестирайте разумно и застраховайте рисковете.“

В началото и в края на обучението си по програмата „Разумни финанси” всички 565 ученици от шестте града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Враца и Пазарджик бяха поканени да попълнят тест с 20 въпроса, обхващащи темите от уроците. На база на отговорите JA измери въздействието от проекта и то показва, че финансовата компетентност на участниците е повишена с 61%. За сравнение, във второто издание на проекта през миналата учебна година учениците повишиха финансовата си грамотност с 51 %, а след първото издание през 2014, беше повишена с 23%.

Деветокласникът Герман Ташев от 81.СУ „В. Юго“, сподели: „Проектът ми даде знания за личните финанси и за това, как да управлявам парите си. Вече знам как по-добре да си изчислявам приходи и разходи и съм по-уверен, когато правя планове, свързани с пари и дори инвестиции.“

До края на учебната година учениците ще разработят своите финансови бизнес идеи в програмата „Учебна компания“ на JA България, с подкрепата на техните учители. Завършени и тествани в реална среда, бизнес идеите ще бъдат представени на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“, който JA организира традиционно в началото на юни. Един от екипите ще получи и специалната награда на Метлайф България „LifeChanger“. Също като част от съвместния проект на Метлайф и JA България, предстои да бъде проведено представително проучване за финансовата устойчивост на българските домакинства. Резултатите от него ще бъдат оповестени в началото на месец юни, по време на форума „Изгряващи звезди“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *