„Съпружеска любов“ на италианския автор Алберто Моравия излезе на български език

0

В творбата си „Съпружеска любов“ Алберто Моравия изследва разочарованието и неудовлетворението, които могат да възникнат в брака и начините, по които обществените норми и очаквания могат да повлияят на личните взаимоотношения.

Чрез преживяванията на главната героиня авторът разглежда темите за желанието, страстта и човешката нужда от връзка и реализация. Романът остава сред класиките на италианската литература и е смятан за едно от най-добрите произведения на Моравия.

Алберто Моравия е италиански писател от световна класа, наричан „бащата на италианския неореализъм“. Творчеството му се отличава с разказваческо майсторство и жив диалог. Първият му роман „Безразличните“ е издаден, когато Моравия е на 22 години. По това време в Италия на власт вече е Бенито Мусолини. Романът не е приет добре от официалната критика и власт, в резултат на което е забранен, а Моравия се укрива няколко месеца. Спасяват го настъплението на американската армия през 1944 година и краят на Втората световна война.

Веднага след войната издава няколко романа, най-известният сред които е „Римлянката“. Моравия, който вижда в жената по-висше създание от мъжа, създава много силни женски образи. В романите си често изследва отношението между любовта и секса, като заявява, че сексът е убиец на любовта. Други негови книги нападат дясната политика, фалшивото морализаторство и корупцията.

През 1952 година творчеството му отново е забранено, този път от Ватикана. Пише няколко сценария, а по романите му са заснети прочути филми като „Чочарка“, „Конформистът“ и „Римлянката“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *