Студенти градят уеб приложение за прозрачни институции на летен Хакатон

0

През горещия месец август студенти ще премерят знания в Летен Хакатон на тема създаване на Open Source уеб приложение. Чрез него работата на Студентския Съвет към Софийски Университет ще стане напълно прозрачна. Целта е да се направи система, в която да се качват данни за разходите и решенията, които Съветът взима. Това ще бъде и начин за повече контрол от страна на студентите, информират организаторите.

Новият сайт на Студентския съвет на Софийския университет цели да се прекрати възможността за злоупотреби с парични средства и да се постигне по-ефективна комуникация, както вътре в съвета, така и между него и студентите. “Ако всичко, което длъжностните лица решават, подписват или инициират на своите събрания, може да се следи непосредствено в електронния архив, не би имало нещо, което да не остане прикрито и да поражда съмнения”, мотивира идеята председателят на Студентския съвет на СУ Даниел Стоев.

“В този смисъл, форматът, в който колегите от ФМИ ще се включат, е не просто един от многото възможни за тях начини за съревнование и доказване на уменията си. Той може да бъде също и помощ за студентската общност, доколкото помага на Студентски съвет да започне да функционира по-добре на практика, а не просто на думи да бъде „орган за защита на общите интереси на обучаващите се в Университета“, допълва той.

Самият хакатон ще се проведе на територията на Факултета по математика и информатика от 12-ти до 22-ри август. Двата основни езика за програмиране ще бъдат – Python (С Django) и JavaScript, съответно за Frontend и Backend. Програмата включва още лекции и уъркшопи на тема: Git & Github – Работа в екип и workflow; Python & Django – Създаване на уеб приложения; JavaScript Frontned библиотеки за MVC и създаване на потребителски интерфейс; Team Management и Project Management – Какво става, когато не работиш сам в екип. Лекциите са достъпни за всеки, който проявява интерес.

Повече подробности за Хакатона четете в Teenews.eu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *