Пловдивчани спечелиха финансиране за нов научен център

laboratory

Пловдивски учени спечелиха финансиране от Европейската комисия за свой проект в областта на биологията. Те се преборили с жестоката конкуренция сред други 170 разработки от целия континент, от които са отличени само 10.

Начело на екипа е Цанко Гечев, който в момента ръководи научна група в Потсдамския университет. Той е завършил биология в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и е специализирал в Белгия, Холандия, Швейцария и в САЩ, пише в. “24 часа”.

Със субсидията ще бъде създаден научен център на растителната системна биология в Пловдив. По неговите думи тази фундаментална наука, която се занимава с развитието на растенията и новите сортове култури, в момента не е добре развита у нас.

Очаква се звеното да заработи с 50 специалисти в 10 изследователски отдела, с надеждата в града под тепатата да се прави наука на световно ниво.

Учените ще получат подкрепа и от Общината. Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов вече е поел ангажимента за предоставяне на терен от 25 декара, върху който ще бъде построена 3-етажна сграда с необходимите лаборатории, кабинети и помощни помещения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *