Научете добре децата си на финанси и инвестиции!

Натрупани дългове, невъзможност за икономии, трудности при формирането на стабилен бюджет – всички тези проблеми са причинени от различни фактори, но един от тях е винаги задължителен – това е финансовата неграмотност.

Твърде голяма част от нас никога не са се интересували за необходимите умения и стъпки за управление на финансите, без да се замислят, че това е водеща причина за вечното им икономическо неблагосъстояние. Ако вие не сте се научили да движите парите си, можете да съберете подходяща за целта информация, която да предадете на наследниците си.

Представяме ви някои предложения за финансова „учебна програма“ за по-малките.

Поставяне на цел

В нашата силно комерсиализирана култура, е много трудно да направим децата си малко по-възприемчиви към реалността. В крайна сметка обаче трябва да им обясним, че не могат да имат всичко. Затова е добре да ги насърчим за следването на една точно определена цел, която да им носи както лично удовлетворение, така и престиж и добри печалби.

Тази практика може да се приложи още в ранна възраст. Ако детето иска видео игра и друга нова вещ, то трябва да си я залсужи, изпълнявайки различни задачи и спазвайки вашите изисквания. Така в бъдеще ще знае, че ако иска автобомил например, ще трябва здраво да се потруди за него, защото в този живот нищо не идва даром.

Създаване на бюджет

Поставянето на финансова рамка е едно от най-трудните начинания, дори и за зрелите и разумни хора. Само че това не е оправдание и от ранна възраст трябва да бъде ясно, че човек разполага с един точно определен портфейл, които трябва да покрива водещите му потребности.

Ще направите голяма услуга на своите деца, ако ги научите да се вместват в определена сума. Те трябва да знаят, че родителите не са непресъхващ кладенец на ресурси и имат далеч по-важни разходи от поредната кукла. Обяснете им за ипотеката или наема, комуналните услуги, хранителните стоки, пенсионните сметки, харчовете за здраве и т.н.

Покажете им приоритетите, за да знаят, че когато пораснат, ще трябва да мислят за по-важни неща от пропиляната в столична дискотека заплата или безумно скъпите нови кецове. По този начин се стимулира и спестяването на средства, защото оставането без пари може да бъде фатално.

Забавлявайте се с инвестиране

Това може да ви изненада, но дори и малките деца се радват на обучението в инвестиционния процес, особено ако им обясним, че един ден могат да бъдат собственици на фирма. Можете да разигравате различни ситуации като при създаване на концепция за собствен бизнес, регистриране на предприятие, промотиране на продукт, управление на персонал и други. Обяснете какво са инвестициите, акциите и облигациите, за франчайза и различните методи на успешно партньорство. Научете ги, че информацията е сила.

Освен интересно, това начинание ще се окаже особено полезно в деня, когато вашето пораснало дете излезе само пред света, но има волята и познанията за реализиране на собствените си цели.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *