МОН пусна датите за матурите за обществено обсъждане

0

Екипът на Министерството на образованието и науката обсъжда датите за тазгодишните матури. За момента предложението е изпитите да се проведат на 26, 29, 30 и 31 май 2017 г. Проектът на заповедта вече е публикуван на сайта на ведомството за обществено обсъждане в срок от 1 месец.

В него се посочва, че матурата по английски, немски, френски, испански, италиански или руски език ще се състои на 26 май. Изпитът по математика ще бъде на 29 май, а по всяка вероятност на 30 май ще са тестовете по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, философски цикъл. За последния ден на май са планирани матурите по география и икономика, биология и здравно образование и история и цивилизация.

На 19 май абитуриентите ще покажат знанията си по български език и литертура, а на 22 май ще се проведе втората задължителна матура по предмет по избор. От просветното министерство отбелязват, че най-желаната дисциплина е биологията, по която ще бъдат препитани над 14 хил. младежи.

Държавните зрелостни изпити започват точно в 8:00 ч., а завършващите училище ще разполагат с 4 астрономически часа, за да защитят дипломата си. За учениците със специални образователни потребности са предвидени 2 допълнителни часа.

За тази година няма промени в процедурата в изпитните програми. Матурите ще бъдат писмени и анонимни, като по всеки от предметите учениците отговарят на въпроси с избираем отговор и на въпроси със свободен отговор. По български език и литература, чужд език, история, география, философия се изисква създаване на текст, а по математика се решават задачи. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки.

Резултатите от матурите ще станат ясни до 9 юни.

Паралелно с тях ще се проведе и националното външно оценяване за учениците в VII клас. На 19 май от 10:00 ч. ще се състои изпитът по български език и литература, а на 22 май – по математика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *