Матурите ще се проверяват по електронен път

0

studentsKомпютрите на 41 оценителски центъра, разположени из цялата страна, ще проверяват резултатите от тазгодишните държавни зрелостни изпити.

Това се случва за първи път в такъв мащаб и се очертава като тенденция, напълно изместваща досегашната система на оценяване, при която всички проверители се събираха в столицата и четяха работите на абитуриентите на хартия.

От една страна, по този начин се спестява време, а от друга се опростява и процесът на проверка. Тъй като няма да се налага оценките от хартиените носители да бъдат пренасяни на компютър, ще бъдат избегнати и евентуални грешки при пренасянето на резултатите. Тази пролет ресорното ведомство ще разчита на 682-ма специалисти в редица градове. Те ще проверяват по двама и напълно анонимно, както е било винаги.

Новата система бе успешно тествана на 22 април. Важно е да се знае, че тази година матурите ще бъдат разделени на модули. Учениците ще могат да излизат от стаята, едва след като са приключили работата си по съответния модул и са предали теста си, като отделните части ще имат различна продължителност. Препитването ще трае четири астрономически часа, но за децата със специални образователни потребности са предвидени още два часа. Абитуриентите трябва да пишат само с черен химикал.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 19 май, а втората задължителна матура – на 22 май. Изпитите по желание ще се проведат между 26 и 31 май.

На предстоящите държавни зрелостни изпити ще се явят над 50 000 зрелостници. Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *