Лектори от Фондация „Бъдители“ вдъхновиха над 80 ученици в НФСГ в София

0

Лектори от Фондация „Бъдители“ гостуваха на учениците от Национална финансово-стопанска гимназия (НФСГ) в София по покана на Мая Гешева – директор и Татяна Попвасилева – учител по английски език. Събитието се радваше на голям интерес и беше посетено от над 80 ученици, които научиха вдъхновяващите истории на лекторите за изборът им на професионален и житейски път.

Събитието на тема „Моят път към желаната професия“ беше открито от председателя на Фондация „Бъдители“ Биляна Панталеева, която разказа на учениците историята на основаването на фондацията, която стартира като инициатива, обединяваща желанието на хората да помагат при кариерното ориентиране, но се развива като сериозен проект, който оказва положително въздействие върху обещството. Тя разказа и повече за избора си на професия като професионален мениджър лични финанси и застраховане, важността на финансовата култура от най-ранна възраст и окуражи учениците да не спират да преследват мечтите си и да полагат нужните усилия, за да ги реализират.

Явор Панталеев, който е председател на съвета на директорите в ОЙРОШПЕД, компания за спедиция, транспорт и логистика, и бивш възпитаник на Национална финансово-стопанска гимназия, разказа за своя път, започвайки с истории от ученическите години, като сподели, че именно учителите са го вдъхновили да се развива и да постига целите си. Той сподели, че те са го научили не само на уроците и учебните материали, а и на нещата от живота. Явор Панталеев каза още, че според него постоянството е може би най-важното нещо за успеха. Той представи и трите основополагащи фактори за успешните хора според него, които са владеенето на чужди езици, работата с компютри и правото. Явор обясни на децата и какво е спедицията и за важността на транспорта като цяло.

Катя Антонова – мениджър бизнес клиенти в Уникредит Булбанк провокира учениците да се замислят за нещата, които искат за себе си, защото те вече навлизат в етапа от живота си, в който ще трябва да решат какво да правят. Тя сподели колко много е обичала професията си, но е решила да бъде гъвкава на пазара на труда. Катя разказа своя житейски път и как е стигнала до тук. Според нея нищо не е случайно и фактът, че светът е започнал да се развива изключително бързо, за нея е огромен плюс за съвременното поколение. Разказвайки личната си история, Антонова акцентира на това, че за да стигнеш до там, до където искаш, винаги се тръгва от най-ниското стъпало.

Последният лектор на събитието беше Диана Йорданова – мениджър “Корпоративни комуникации” във Фантастико Груп. Тя говори за това колко важна е комуникацията между хората. Сподели с учениците житейския си път и трудностите, с които се е сблъсквала. Според нея екипът е могъща сила и ако човек е заобиколен от правилните хора, може да постигнете всичко. Диана Йорданова отвори и темата за социалните мрежи и показността, и сподели, че преди да публикуваме каквото и да било, първо трябва да се замислим над посланието, което искаме да оставим. Тя сподели за това колко е важно да преминаваме към следващото стъпало и няма нищо лошо в това да искаме да надграждаме постоянно себе си.

По време на събитието Биляна Панталеева – председател на Фондация „Бъдители“ връчи специални  грамоти „Посланик на Бъдители“ на Мая Гешева – директор на Национална финансово стопнска гимназия (НФСГ) и Татяна Попвасилева – учител по английски език, като благодарност за инициативността и съдействието за провеждане на събитието. Фондация „Бъдители“  направи и дарение на фототипни издания на три книги на Георги Раковски на библиотеката на училището. Те са съвместна инициатива с компанията „Ойрошпед“ и са разпространени в регионалните управления на образованието във всички области на страната с цел копия от тях да достигнат до всички училища. Училищата, които все още не са получили своите екземпляри от изданията, могат да ги заявят през регионалното управление на образованието, което отговаря за техния град.

Директорът на Национална финансово стопнска гимназия (НФСГ) – Мая Гешева, завърши събитието с вдъхновяващо послание, че застават зад каузата на „Бъдители“ и подкрепят иновативните и лични подходи, които вдъхновяват младите хора и им позволяват да се докоснат до реалната среда. Тя подари и специално изработени картички на всеки един от лекторите на Фондация „Бъдители“, за да запазят спомен от гостуването си в училището.

Фотографът, който запечата вълнуващите моменти от събитието на Фондация „Бъдители“ беше младият талант Александър Алексов – ученик от 9 А клас в Национална финансово стопнска гимназия (НФСГ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *