За първи път на български език излезе романът „Зелена безбрежност“ на популярната гръцка писателка Евгенѝя Факину

0

За първи път на български език излезе романът „Зелена безбрежност“ на популярната гръцка писателка Евгения Факину. Преводът на романа е дело на Марина Деливлаева и вече е достъпен за всички любители на гръцката литература, благодарение на издателство РИВА.

Романът „Зелена безбрежност“ ни повежда на пътешествие. Следваме Йоанна – копист на византийски икони, която винаги е мечтала да бъде художничка, но не е дръзнала да го направи. Не се е осмелила да поеме по път, различен от предначертания от майка ѝ, не е имала сили да противоречи на съседи, познати, на мъжа си.

Пътуването й – вътрешно, но и из цяла Гърция, я среща с палитра интригуващи герои. От сляпа монахиня до ексцентричен режисьор, от малко момиченце, което я вижда като фея до коравосърдечния собственик на кръчма, който изпитва смесица от страх и презрение към всички самотни жени. В последните страници я изпращаме на брега на едно необичайно море, а краят на романа крие много възможности за въображението на читателя.

„Романът на Факину е плесница за летаргичните ни съзнания и едновременно с това – най-съвършената картина на съвременната жена в стремежа й да се самодокаже, за да захвърли патерици и да преодолее зависимости. И в края на историята тя наистина успява. Стигало е само да дръзне, да направи опит. „Зелена безбрежност“ е почти готов сценарий за филм. Преди да го видите на голям екран обаче, ви съветвам да го прочетете. Рядко имаме възможност да се насладим на такава литература“, коментира Ираклис Папалекис – главен редактор на списание “Чета”.

Евгения Факину е родена през 1945 г. в Александрия. Отраснала е в Атина, където е завършила графични изкуства и екскурзоводство. Работила е като графичен оформител в няколко списания.  През 1975 г. създава „Тенекиения град“, авангарден куклен театър за деца, в който за реквизит се използват само ненужни, изхвърлени на боклука вещи, главно тенекиени кутии. Обектният театър печели голяма популярност и съществува до 1982 г., без собствена сцена, но представяйки пет авторски пиеси с голям успех. Днес тенекиените кутии и други предмети, използвани в спектаклите на „Тенекиения град“, са изложени в гръцкия Музей на театъра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *