Проведе се Седмата годишна среща на олимпийските отбори по природни науки с президента

0

Елена Маринова, председател на Съвета за развитие на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки и Президент на Мусала Софт взе участие в Седмата годишна среща на олимпийските отбори по природни науки, която се проведе на 18-ти декември в 11:00 ч. в Президенството (бул. Дондуков 2).

Румен Радев, Президент на Република България откри събитието с приветствие към олимпийците по природни науки за 2017 г.

„Благодаря на президента Радев за подкрепата и се надявам да продължим да надграждаме всички стойностни инициативи, който имаме с оглавяваната от него институция“, сподели Елена Маринова.

В речта си тя посочи, че през 2017 г. на международни състезания българските отбори по природни науки са спечелили 95 медала (13 златни, 31 сребърни и 47 бронзови) и 2 почетни грамоти в международни олимпиади по математика, информатика, химия, биология, физика, астрономия, астрофизика и лингвистика в Естония, Казахстан, Молдова, Бразилия, Сингапур, Тайланд, Индонезия, Великобритания, Иран, Ирландия, Китай, Тайланд, Румъния, Русия и България. Първенец по медали е Софийската математическа гимназия с 26 медала, следвана от бургаската математическа гимназия с 13 медала и 1 почетна грамота; медали през 2017 г. донесоха още младежи от Шумен, Пловдив, Русе, Варна, Ямбол, Габрово, Благоевград, Плевен, Гоце Делчев.

Тази година, България беше инициатор и първи домакин на Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI (http://ejoi.org/), която се проведе под патронажа на президента Румен Радев и събра млади таланти в състезателното програмиране от 22 държави членки на Съвета на Европа. Елена Маринова бе един от четиримата инициатори, заедно с проф. Красимир Манев, Бисерка Йовчева и Алексей Христов.

През 2017, България беше домакин и на Младежката Балканиада по математика във Варна.

Елена Маринова благодари на институциите, които подкрепят олимпийското движение и изрази готовност и желание за по-активна съвместна работа; на българския бизнес, който през 2017 г. е дарил близо 300 000 лева за олимпийските ни отбори по природни науки; на Американска фондация за България, която е координатор на олимпийските ни отбори и на фондация Америка за България, подпомогнала олимпийските ни отбори с над 3,5 милиона лева за последните 10 г.; на ръководителите и преподавателите на отборите, които правят чудеса с талантливите деца; на родителите, които запалват искрата на любопитството в децата си; на състезателите, които постигат висоти, немислими за повечето от нас и са бъдещите лидери на България и на света.

На срещата присъстваха още Алексей Христов, председател на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“, както и ученици и  студенти, медалисти от международни състезания и техните преподаватели.

Мусала Софт има дългогодишни традиции в подкрепата и създаването на възможности за изява на таланти в състезателното програмиране. За 18-та поредна година компанията организира Международния конкурс по програмиране CodeIT (http://codeit.bg/) като част от политиката за корпоративна социална отговорност на компанията и стратегията за насърчаване на всички с интереси в областта на алгоритмите, програмирането и информационните технологии. Мусала Софт вярва, че качественото и ефективно обучение и признанието на талантите в тази област стимулират техния стремеж за развитие и допринасят съществено за по-доброто бъдеще на софтуерната индустрия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *