В България стартира първата приложна академия за учители

0

В България стартира първата изцяло приложна академия за образование, която е насочена към учители и има за цел да ги подпомогне в придобиването на актуални знания, които да приложат в своята практика. „Синдео“ стартира своята дейност през 2023г. и само за няколко месеца през специализираните курсове преминаха 500 учители, а участие в техните семинари взеха 5 300 човека.

Обученията се провеждат онлайн и са лесно достъпни за всички учители в страната. До момента в курсовете и семинарите се включиха учители от София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Шумен, Велико Търново, Русе, Пазарджик, Видин, Габрово, Смолян, Силистра, Дулово, Плевен, Козлодуй, Копривщица, Ботевград, Ахелой, Аксаково, Попово, Долни Дъбник, Две могили, Летница, Крумовград, Девня, Дупница, Добрич, Долна Оряховица, Гоце Делчев, Павликени, Априлци, Земен, Червен бряг, Кнежа, Хисаря, Петърница, Мартен, Ягодина, Нова махала, Черноочене, Ракево, Синдел, Лехчево, Ново село, Гавраилово, Горно Краище, Елин Пелин, Дреновец, Генерал Тошево, Лудогорци, Чернолик, Енина и други.

Програмите са структурирани така, че в тях да се включват както настоящи учители, така и хора, които искат да се развиват в професията в бъдеще. В рамките на обученията, водени от опитни лектори в областта на образованието и обученията се провеждат практически сесии и дискусии, което насърчава взаимното учене и обогатява образователния опит на участниците. Всички активности са ориентирани към приложните аспекти на образованието и целят да предоставят на участниците необходимите умения и инструменти, които могат да приложат незабавно в своите учебни практики.

„Идеята за създаването на „Синдео“ се появи в резултат на разговорите ни с различни представители на образованието, както и от нашия личен опит. Българските учители имат нужда от подкрепа, свързана с обучение за това как да прилагат нови технологии, практики и подходи, така че да ангажират вниманието на своите ученици.  Обученията, които разработваме помагат на учителите да приложат всички добри практики за ефективно обучение веднага и да дадат повече практическа стойност на образователния процес“, споделят основателите на „Синдео“ – д-р Теодора Димитрова и Ангел Георгиев.

Приложна академия за образование „Синдео“ обединява всички необходими умения за качествено и ефективно преподаване, при които акцентът е върху приложните аспекти на знанието и неговото прилагане в практически ситуации. Предлаганите обучения са акредитирани и предоставят образователни кредити, които могат да бъдат използвани за поддържане и развитие на професионалната квалификация на учителите.

През тази година Приложна академия за образование „Синдео“ стартира работа по разработване на цялостна програма за млади учители, които искат да се развиват в сферата на образованието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *