Да изживееш собственото си призвание или защо е важно да познаваме себе си

Equinox Partners (1)Гергана Павлова и Пламен Петров са създатели на първата българска програма за коучинг Intunity Coaches. Те имат над 30 години съвместен опит в управлението на екипи, проекти и процеси в мултинационални компании като IBM, HP, AES, а през последните години развиват свой собствен бизнес в сферата на личностното и професионалното развитие. Пред образователния сайт Uchi.bg двамата разкриха как протича един ден от обучението, какво е лидерски стил от ново поколение и защо коучинг подходът е изключително подходящ за стартиращи предприемачи.

Въпрос: Как се роди идеята за Intunity Coaches?

Отговор: Intunity Coaches™ създадохме с много грижа и любов и стартирахме през 2014, като в момента тя набира все по-голяма скорост с новите издания, които предстоят съвсем скоро. Съдържанието на програмата е фокусирано върху усвояването на основните 11 коучинг компетенции, дефинирани от Международната Коуч Федерация, а отвъд това – върху изграждането, разгръщането и усъвършенстването на участниците като личности и коучове. Всичко това се случва на български език, с много коучинг практика, работа по реални казуси от бизнеса и живота, като прилагаме и множество креативни подходи, които стимулират човек да разгърне собствения си творчески потенциал. 

Въпрос: С какви нагласи се включват участниците във вашата обучителна програма?

Отговор: Нагласите са да предизвикат себе си и да тестват в защитена среда границите на това, което искат и могат да бъдат, да правят и да имат в живота и работата си. И тук става въпрос за целия спектър на физическо и духовно проявление на тези категории. С мотивацията да се научат по-добре да общуват със самите себе си и с хората, които са около тях. Хората се включват в програмата готови да танцуват с неизвестното. Дори и буквално. Използваме упражнения от аржентинско танго, през които участниците най-добре се докосват до философията на коучинг взаимоотношението, което в същността си е партньорство между две равнопоставени страни, също както в танго.

Въпрос: Подходящ ли е коучинг подхода за стартиращи предприемачи? Защо?

Отговор: Коучинг подходът е изключително подходящ за стартиращи предприемачи. Причината за това е, че той дава възможност за бързо ускоряване на процесите по намирането на точните отговори за предприемача, които са валидни към определен момент и при определени условия. Не по принцип, а тук и сега, в този момент. Благодарение на коучинга, качеството на взимане на решения се повишава значително именно заради използването на уменията, които са насочени към извличане на съществените осъзнавания и планиране на действия в кратко време и в условия на променлива среда.

В работата си забелязваме две основни категории предприемачи. Първите са тези, които се захващат с бизнес директно от студентската скамейка. Техният фокус е предимно в сферата на развитие на ИТ проекти или социално значими каузи, които са по-скоро в полето на т.нар социално предприемачество. Втората група стартиращи предприемачи, с които все по-често работим са тези, които подобно на нас, имат вече натрупан значителен опит в мултинационални компании, и след като прескочат 30-те, решават да развият собствен бизнес, който отговаря повече на личните им ценности и желание за развитие. 

Въпрос: Разкажете как протича един ден от програмата Intunity Coaches. Какви техники за работа с участниците използвате?

Отговор: Дните протичат изключително динамично, с много движение в залата и извън нея, но винаги стартираме и завършваме деня в кръг. Физически и ментален – в началото на деня поглеждаме към края и след като стигнем края поглеждаме към началото. Това развива умението за рефлексия и оценяване на това, което всеки е създал през деня по собствен и неповторим начин. Това също “заземява” участниците, които обикновено преминават през широка палитра от емоциии в рамките на различните упражнения. Използваме също елементи от аржентинско танго и всякакви други артистични елементи, които провокират креативността и гъвкавостта на ума, както и разширяването на съзнанието. В голяма част от времето има демо коучинг сесии, работа в коучинг диади или триади, рефлексия, извеждане на научаванията от сесиите и свързването им с коучинг компетенциите на Международната коуч федерация или специфични Intunity коучинг умения. Почти всички научавания идват от самата група, като ние и нашите асистенти се грижим за това да “държим пространството” и да създадем подходяща среда за учене, израстване и трансформация на участниците.  

Въпрос: Как се съчетават знанията за Ин и Ян, мъжкия и женския аспект, “бъда” и “правя” с успешното ръководене на една IT компания например?

Отговор: Коучингът разглежда човека в неговата цялост. Така например, собственикът на ИТ компанията, може да бъде и съпруг, баща, брат или син. И това е една малка част от различните аспекти на проявлението на цялостната личност. Цялостност за нас означава също и танцът между мъжкия и женския аспект от същността на човек, които постоянно се преплитат. Различните аспекти на Ин и Ян са също така и препратки към дуалността на света, в който живеем и помагат на участниците да развият по-фино усещане за баланс между вътрешния и външен свят, емоции и логика, IQ и EQ…

От друга страна, правенето или поведението е проявление на същността на човека. На това кой е той или тя – неговото състояние, вкл. и моментно, неговите нагласи, отношение към света и прочее. Като коучове е важно да се грижим за собственото усъвършенстване – собственото “бъда” – за да можем да правимкоучинг с хора и да ги стимулираме самите те да се усъвършенстват. Същото важи и за ИТ мениджъра или който и да е друг човек или професионалист в съответния контекст. Ако искаме да реализираме конкретни резултати, първо трябва да имаме уменията, нагласите и отношението – действията са производно на това.

Така например, управлението на компания е много по-различно от писането на код или правенето на дизайн, например. Повишаването на осъзнатостта, че светът на човека, който се занимава с бизнес развитието и продажбите на компанията, е много различен от света на човека, който пише качествен код, помага на всички страни да общуват по-добре. Да се чуват и виждат като партньори, а не като хора от различни силузи в компанията. 

Въпрос: Колко българи вече са завършили програмата и какви отзиви получавате от тях?

Отговор: До края на февруари ще имаме 24 завършили. Много сме горди с техните постижения и с всичко, което те създват за себе си по време на обучението и въздействието, което споделят, че имат върху хората около себе си и клиентите, с които работят. Участниците непрекъснато ни вдъхновяват да рафинираме и усъвършенстваме не само програма, но и всичко, което продължаваме да създаваме заедно с тях след завършване на формалното обучение. Отзивите от тях са изключително позитивни, вкл. някои от тях, които са имали възможност да се докоснат до богат набор от всякакви програми и обучения, споделят, че „няма друго такова обучение в България“. Наясно сме, че до голяма степен това се дължи и на нас самите като съвместни водещи на това обучение и то защото влагаме много любов и страст в това, което правим и защото живеем собственото си призвание.

Ето част от това, което споделят участниците:

“Осъзнаването, разбирането и практикуването на това, че аз не мога да науча човек на нищо, но мога да му помогна да го намери вътре в себе си… Което бе в пълна конфронтация с досегашното ми амплоа на треньор, заставащ пред обучаемите, клиентите с целия си авторитет, опит и натрупани знания, готов да ги сподели и обучи.”

“Вие сте най-истинският, ярък пример за ин-ян, мъжко-женски аспект… Има толкова много красота в начина ви на присъствие… толкова женственост и мъжественост, толкова вихър и център, толкова страст и наука, толкова сила и слабост, толкова думи и без думи, толкова ритъм и танц…”

“Най-полезното за мен е приключенския дух на това преживяване.”

“Преоткриване на едно друго по-дълбоко ниво на личността и осъзнатостта.”

“Вярвам, че това е пътят за придобиване на умения по коучинг!”

Въпрос: Какво характеризира лидерският стил от ново поколение, към който се стремят участниците в обучението?

Отговор: Лидерският стил от ново поколение, както обичаме да го наричаме на тези ширини, се характеризира с връщане на отговорността обратно там, където тя принадлежи. С това да водиш, следвайки. С това да се грижиш за собственото усъвършенстване и едновременно с това да подкрепяш и стимулираш хората около себе си постоянно да се стремят към усъвършенстването на самите себе си и резултатите, които създават.

Въпрос: Ако трябва да опишете успешния лидер днес с три думи, какви биха били те?

Пламенсмисъл, лекота, принос.

Гери: моите думи днес са: щастие, широта, любов.

Въпрос: Вашият съвет към младите хора и предприемачите в България…

Да се всушват в това, което им казват ума, духа и сърцето…и да ги следват, когато усетят че всички сочат в една посока.

Uchi.bg е партньор на първата българска коучинг програма Intunity Coaches. Чрез нас можете да се запишете за обучението с 10 % отстъпка. За повече информация, пишете на: info@uchi.bg.

Още по темата: Читателите на Uchi.bg получават 10% отстъпка за първото българско обучение по коучинг

Интервю на Мария Иванова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *