Татяна Рехмова: Тук-Там Кошер помага на всички българи, независимо къде се намират по света

На 17 септември второто издание на събитието организирано от Тук-Там — Кошер 2020 ще събере многообразие от хора и идеи на живо и в онлайн среда. Тук-Там Кошер е вдъхновяващо събитие за професионално развитие, създаване на полезни контакти, придобиване на нови знания и умения, достъп до най-интересните бизнеси и личности и до най-актуалната информация за живота в България.

Вижте какво сподели специално за Uchi.bg Татяна Рехмова, един от организаторите на събитието.

-Здравейте! Съвсем скоро предстои „Тук-Там Кошер“ 2020 г. Вълнувате ли се?

-Да, вълнувам се много. За мен това е за първ път – подготовка и организация на събитие от този мащаб. Също така очаквам с нетърпение да се запозная с всички гости, които поканихме – от лектори, през бизнеси, до хората от общността на Тук-Там. 

-Какво могат да очакват посетителите?

Тази година Тук-Там Кошер ще има 7 зони. Всяка от зоните е различна и съдържа различни активности. 

Зоната Hot Hive ще покаже на всички участници най-иновативните продукти и бизнеси у нас и ще ги запознае с техните създатели, които ще споделят за процеса на изработка, за развитието на дадената индустрия, за опита им, трудностите и други. Тези сесии ще са много интерактивни и всеки участник ще може да задава въпроси и да се докосне до продуктите им. 

Хората ще могат да видят макет на българска електрическа кола създадена във Варна, както и 3-D принтера, който принтира частите за нея. Също така, ще има прототип на български дрон, биоразградимо фолио за ламиниране, робот и други продукти, всички създадени в България. 

В зоната Program Hive сме подготвили интересни разкази от лектори, които имат международен опит. Всички от тях ще разкажат за опита си, кариерата си или уроци, които са научили по пътя. В тази зона участниците ще могат да се запознаят с хора като Филип Захариев, Андон Балтаков, Георги Господинов, Краси Георгиев и много други

Тази година имаме и зона Skills Lab, където ще се случват интерактивни работилници на различни теми. Например работилнмица на тема “Бранд архетип” с Кристина Кънева, която има дългогодишен опит в маркетинг и брандинг сферата. Тя ще покаже какво е бранд архетип, защо е важен и как той помага на бизнеса. Ще има и работилница свързана с управление на личните финанси и представянето пред медии. Важно е да се каже, че тази зона е достъпна само на място и участници, които ще се включат онлайн, няма да могат да участват.

Зоната Talent Lab ще срещне всеки посетител с HR партньорите ни, които са изключителни професионалисти и през целия ден на 17-ти септември ще правят кариерни консултации на различни теми, например CV, насоки за пазара на труда в България и консултации за млади и опитни професионалисти. Тази зона също е достъпна само на място и участници, които ще се включат онлайн, няма да могат да участват.

В зоната ни Corporate Hive участници ще срещнат близо 50 компании работодатели, ще могат да им задават въпроси, да се запознаят с екипите им и да разберат кои са свободните позиции при тях. Компаниите като Кауфланд, Modis, Pontica Solutions, Paysafe и други ще очакват участниците не само на място в Интер Експо Център, но и онлайн, благодарение на партньорите ни Streamer.bg.

Не на последно място е зоната Buzz Hive, където ще се провежда нетуъркинг между хора,  завършили образованието си в чужбина от различни държави. 

Програмата е много пъстра и вярвам, че всеки участник ще може да намери нещо вдъхновяващо, полезно и интересно.

-Защо това събитие е толкова важно?

Вярвам, че Тук-Там Кошер помага на всички българи, независимо къде се намират по света, да останат свързани, да разберат за професионалните възможности тук, да се запознаят с други българи със сходни интереси и да получат актуална информация за ситуацията в България. 

Тези, които са Там (в чужбина) пък получават достатъчно знание, за да могат да направят информирано решение за това дали искат да се развиват обратно в България. 

-А какви са изводите и резултатите от миналогодишните издание на „Тук-Там Кошер“?

-Миналата година Кошер бе посетен от над 800 българи с опит или образование в чужбина. Нямаме данни за това, колко от тях са намерили работа, но обратната връзка доказа, че събитието е изключително полезно и вдъхновяващо. Заради това го правим отново и ще продължим и в следващите години.

-Бихте ли посъветвали читателите как да вземат най-полезното от такива големи събития?

-Вярвам, че най-важното нещо е добрата подготовка. Всеки участник е добре да разгледа зоните и да реши за себе си коя лекция или кой лектор иска да чуе. Също така, да разгледат кои компании ще присъстват и да си изберат тези, които са им най-интересни. След това е добре да си направят проучване за дадения човек или компания и да си подготвят въпроси, които искат да попитат. 

Също така, ако искат да участват в Skills или Talent lab е добре да си направят предварителна регистрация за дадените зони – записването се случва след регистрацията за събитието. 

Също така, да излязат от зоната си на комфор и да се запознаят с колкото може повече хора от общността. Контактите са най-важното нещо за всеки професионалист и вярвам, че Кошер 2020 е много подходящо място за това.

-Тази толкова особена година затрудни ли връзките между образованието и бизнеса? Как могат да бъдат поправени щетите? Какво бихте казали на младите хора, които се чувстват объркани в образователен и професионален аспект заради пандемията?

Всичко ще бъде наред. 

Тази ситуация не е лесна за никого – нито за компании и бизнеси, нито за екипите им, нито за университетите и училищата. Показа ни, обаче, че можем да се справим и да се адаптираме към всичко. 

За да вземе всеки най-доброто решение за бъдещето си, било то за образование или професионално развитие, е нужно да се консултира с някой по-опитен, да обмисли всичките аспекти на ситуацията и всички хубави и лоши неща, които могат да се случат. Важно е всеки да се информират добре, за да може да вземе най-правилното решение за себе си. 

Тук-Там Кошер 2020 ще се проведе на 17-ти септември от 10:00 ч. в Интер Експо Център и онлайн. Достъпът до събитието е безплатен като се изисква задължителна предварителна регистрация.

Повече информация на https://tuk-tam.bg/hive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *