Български университети, научни институти и организации се включват в тазгодишната „Европейска нощ на учените“

001Редица български университети като Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, Медицински университет, гр. Варна, Университет по хранителни технологии, Русенски университет, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство и др. ще участват в тазгодишната кампания „Европейска нощ на учените 2014”, която ще се проведе на 26 септември.

Всяка година инициативата въвежда ученици, семейства и приятели в света на науката по невероятно завладяващ начин. “Европейската нощ” на учените е ежегодно събитие, което се провежда в един и същи ден в цяла Европа. Университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика, за да могат повече хора да се потопят в света на науката.

Събитието се провежда едновременно в около 300 по света. У нас в инициативата участват градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора. Част от програмата цели да насочи вниманието на младите хора – студенти, ученици, граждани – към науката и иновациите, човешкото знание и ерудиция като гаранция за просперитет.

Събитието, провеждащо се в столицата, започва в 18 ч. на ъгъла на ул. Кракра и ул. Оборище (до Докторската градина) с математическо магическо шоу за деца. Програмата продължава с награждаване на победителите в детската изложба на БАН, разказ на първия български алпинист, изкачил втория по височина връх в света К2 – Боян Петров, връчване на специална награда за принос в комуникацията на науката и продължава с много други разнообразни прояви.

Нощта на учените се организира за девета поредна година в България. Проектът K-TRIO 2 за Европейска нощ на учените се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”. Програмата на събитието се изпълнява с подкрепата на редица организации на национално и местно равнище като Съюз на учените в България, Съюз на физиците в България, Образователен център Варна, предприемаческа организация Start It Smart, Бизнес институт и др.

Пълна програма по градове на Европейската нощ на учените е достъпна ТУК .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *