Българският отбор спечели пет медала на Международната олимпиада по физика

училищеБългарският национален отбор по физика завоюва два сребърни и три бронзови медала от Международната олимпиада по физика. Това съобщиха от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.

Константин Карчев от Американския колеж и Ангел Шерлетов от Природо-математическата гимназия в Казанлък получиха сребърни медали, а Радостин Димитров (от Природоматематическата гимназия в Казанлък), Христоско Чаушев (от Софийската математическа гимназия) и Бойко Воденичарски (от Първа Английска езикова гимназия в София) – бронзови.

Ръководител на отбора е Виктор Иванов – доцент във Физическия факултет на Софийския университет. Той е ръководител на олимпийския отбор по физика от 2000 година. Бивш международен олимпиец по физика. Втори ръководител е Мирослав Абрашев – доцент във Физическия факултет на СУ.

46-ото годишно издание на Международната олимпиада по физика за гимназисти The International Physics Olympiad (IPhO) тази година се проведе в Мумбай, Индия. В състезанието участваха 390 ученици от 86 държави. Международната олимпиада по физика е учредена през 1967 г. България участва във всичките нейни 46 издания от тогава насам. До 2014 г. българските ученици са спечелили за страната ни общо 14 златни, 34 сребърни и 57 бронзови медала.

——————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *