Samsung България ще даде начало на третото издание на конкурса Solve for Tomorrow през месец май

0

Ученици от 2. – 12. клас ще предлагат иновативни идеи за подобряване живота на хората и местните общности от май до ноември

 

Samsung България ще организира конкурса за иновативни идеи Solve for Tomorrow за трета поредна година. Инициативата е част от стратегията за корпоративна социална отговорност на компанията и има за цел да търси новаторски решения за справяне с обществено значими проблеми чрез прилагане на дизайн мислене и STEM умения (свързани с наука, технологии, инженерство и математика). Началото на онлайн записването за тазгодишния конкурс предстои да бъде дадено през месец май, а желаещите да се включат в него могат да следят всички последни новини на сайта на проекта solvefortomorrow.bg.

И тази година възможност за участие ще имат отбори на ученици от 2 до 12 клас, разпределени в три възрастови групи: 2. – 4. клас, 5. – 8. клас и 9. – 12. клас. За да кандидатства в конкурса, всеки от тях следва да разработи идея за иновативно технологично решение, като тази година основните категории вече ще бъдат четири.

В рамките на инициативата се провеждат безплатни обучения по дизайн мислене за учители от цялата страна. Новост от тази година са специализираните регионални уъркшопи, в които учителите ще могат да работят заедно със своите ученици върху решаването на казуси. Целта и на двата вида тренинги е подготовката за участие в конкурса. Обученията се организират от фондация „Образование 5.0“, партньор на Samsung България в проекта. Информация за техния график ще бъде публикувана на сайта на фондацията.

Големият победител в миналогодишното издание стана идеята за умна саксия на отбор Lazy Garden от МГ „Д-р Петър Берон“, Варна, който предложи решение за устойчиво отглеждане на растения с минимални усилия и време. Във финалната фаза взеха участие 9 отбора, които в продължение на един месец работиха с ментори, за да доразвият своите идеи преди представянето им пред журито.

От стартирането си в България през 2022 г., инициативата се радва на изключителен интерес, като по време на миналогодишния конкурс бяха получени над 110 иновативни идеи, а повече от 16 хиляди души се включиха в онлайн гласуването за определяне на победителя.

Подробна информация за сроковете на кандидатстване, критериите и категориите на тазгодишния конкурс ще бъде обявена през месец май на уебсайта на инициативата: solvefortomorrow.bg.

Solve for Tomorrow е международна програма, част от политиката за корпоративна социална отговорност на Samsung, която стартира през 2010 г. и към момента е достигнала до 2,3 милиона ученици от 65 държави през 2023 г. Благодарение на нея, учениците дават своя принос към обществото, като същевременно развиват критично мислене, лидерски потенциал и интерес към STEM умения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *