Ratio пита къде се формират спомените, как работи паметта и защо забравяме

 

Проф. д-р Ален Бюсон разказва повече за начина, по който новите преживявания променят организацията на мозъка ни на 10 ноември

Как се формират спомените? Как и къде се съхраняват и възпроизвеждат? Какво се случва с мозъка ни при болести като Алцхаймер? Това са въпроси, които ни вълнуват от векове. Последните постижения на науката обаче обогатяват познанията ни за мозъчните функции и ни помагат да стигнем по-близо до отговрите.

Затова една от темите форума за популярна наука Ratio се фокусира точно върху тях. По време на презентацията си “Невропластичност и памет” проф. д-р Ален Бюсон  ще разкрие повече за клетъчния механизъм, отговорен за способността на мозъка да формира нови връзки между невроните в отговор на нови преживявания. Той ще ни каже още какво знаем за клетъчните процеси, които обслужват паметта в човешкия мозък, и как опитът оформя взаимодействието между невроните. Ще разберем също защо патологии като Алцхаймер засягат паметта, като променят невропластичния потенциал на мозъка.

Ален Бюсон преподава невронаука в University Grenoble Alpes. Изучавал е различни дялове на невробиологията в университети в САЩ и Франция – молекулярна и клетъчна невробиология на заболяванията; образна диагностика на клетките в невробиологията; клетъчна биология на ексцитотоксичността; животински модели за церебрална исхемия. Автор е на повече от 60 научни публикации, а през последните години е бил лектор на 11 научни конференции.

Освен невронаука на сцената на Ratio ще се презентират теми и от други дялове на науката. Програмата на форума включва още дискусионен панел за бъдещето на човечеството в космоса, лекция, посветена на хипотезата за мултивселена и презентация, която разкрива неподозирани факти за мухите.

Деветото издание на Форума за популярна наука Ratio ще се проведе на 10 ноември в Sofia Event Center. Повече информация за събитието и останалите теми можете да намерите на http://ratio.bg/forum2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *