Progress обяви старта на кандидатстването за стипендиите „Жените в технологиите“

0

Progress обяви днес старта на кандидатстването за стипендиантската програма „Жените в технологиите“. Стипендиите, които са на обща стойност 6000 лв., целят да увеличат дела на жените в ИТ индустрията, насърчавайки повече млади жени да изберат ИТ за свой професионален път. Крайният срок за кандидатстване е 23 март 2023 г., а документите се подават на този линк.

Щастливи сме, че за поредна година имаме възможността да подкрепим талантливи момичета, избрали света на информационните технологии за свой професионален път“, каза Алина Габер, директор „Привличане на талант“, Progress. „Вярваме, че тази наша инициатива ще им помогне и ще ги насърчи да постигнат своите образователни цели. В същото време ще им даде реална възможност да се запознаят със софтуерната индустрия и кариерните възможности, които тя предлага.“

За стипендиите могат да кандидатстват момичета от втори, трети и четвърти курс от специалности „Компютърни науки“, „Софтуерно инженерство“, „Информатика“, „Информационни системи“, „Приложна математика“ или сходни от акредитирани университети в България. Кандидатките ще бъдат оценявани на база академични постижения, мотивационно писмо/есе и извънкласни дейности в областта на технологиите, математиката и програмирането.

Победителките ще получат еднократна финансова подкрепа от 3000 лв. и ще бъдат поканени да посетят офиса на Progress в София, където да се запознаят с дейността на компанията и утвърдени специалисти от екипа, както и с представители на вътрешната общност, подкрепяща професионалното развитие на жените в компанията – Progress for Her.

Progress продължава да поддържа и фонда си за стипендии „Жените в технологиите“ в Американския университет в България с ежегодно дарение от 7500 евро. Така от старта на цялата програма от 2020 г. досега Progress е дарила общо близо 52 000 лева в подкрепа на следващото поколение жени ИТ лидери.

Цветелина Стефанова, студентка по компютърни системи и технологии в Русенски университет „Ангел Кънчев“ и многократно награждаван състезател по математическа лингвистика на национални и международни форуми, е сред носителите на стипендията през 2022 г.

За мен беше чест и голямо признание да получа стипендията „Жените в технологиите“ на Progress. Тя ми помогна не само уверено да планирам професионалното си развитие, но и да осъзная колко важно е на работното място да има повече жени, както и хора с различен опит и светоглед. Като стипендиант се чувствам посланик на тези ценности и с радост ще ги предам нататък“, коментира Цветелина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *