Nexo започва обучение на 210 български учители в национална образователна програма “Код: Бъдеще”

0

Мащабната безплатна инициатива стартира с преподаватели от 71 населени места, които ще предадат знанията си на над 5,000 деца

 

Nexo, водеща световна регулирана институция за управление на дигитални активи, създадена в България, дава старт на интензивни образователни курсове за усъвършенстване на дигиталните умения на 210 учители от 71 населени места в националната програма “Код: Бъдеще”. Присъствените обучения стартират на 25 ноември, 2022 г. в градовете София, Ямбол, Пловдив, Велико Търново и Варна.

Професионалните обучения, носещи три квалификационни кредита от МОН, провеждани от MindHub и Фондация “Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ), целят да подкрепят български учители от разнообразни образователни дисциплини както в големи, така и в малки населени места.

“Код” Бъдеще” представлява  серия от професионални семинари и практически обучения, разработени от международни специалисти в областта на високите технологии.  Програмата полага основите на ключови умения в дигитална среда, сред които: програмиране, дизайн мислене и интегриране на STEM обучение,  фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика.

Обучителният процес продължава до февруари 2023 г., а учителите, завършили успешно програмата ще вземат своя официален сертификат, както и три квалификационни кредита от МОН на официално събитие с организаторите.

Коста Кънчев, съосновател и председател на управителния съвет на Nexo:

“Водени от последните проучвания, които поставят страната ни на предпоследно място по дигитална грамотност в Европейски съюз, мисията на Nexo е да поощри висококачественото дигитално обучение в родината ни и да стимулира модернизирането на образованието. С тази дългосрочна инициатива екипът ни вярва, че ще подкрепи бъдещето поколение иноватори и ще затвърди мястото на България на технологичната карта на света”.

В рамките на един месец от анонса на инициативата за включване в нея кандидатстваха учители от цялата страна, преминали няколко интервюта с цел оценка на мотивацията и нивото на владеене на английски език. Те бяха одобрени от експерти на MindHub и ФРГИ.

Поли Янкова, основател и ментор в MindHub:

“Щастливи сме, че програмата “Код: Бъдеще” предизвика такъв интерес в учителите от цяла България! С нея целим да поставим началото на една революция в образованието с подкрепата на бизнеса. Нека има повече технологични преподаватели, прилагащи иновации в класната стая”. 

Илияна Николова, Изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“:

“Инициативата „Код: Бъдеще“ дава един прекрасен  пример за партньорство с мисия, което събира образователната система, гражданска организация и представители на бизнеса в името на по-доброто бъдеще на децата на България! Благодарни сме за ентусиазма на преподавателите да повишават своите знания и умения, на хората от Регионалните управления по образованието и редица граждански организации, които ни помогнаха, за да стигнем до учители от толкова много населени места. За нас е удоволствие да работим с МindHub, които с голямо желание предават знанията си, както и с екипа на Nexo, за които каузата образование е мисия”.

Повече за инициативата и условията за участие можете да научите на страницата на „Код: Бъдеще“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *