Mеждуучилищно състезание на тема Европейски съюз събира деца от цяла България

0

На 11 май, 2024, от 11 часа ще се проведе междуучилищно състезание на тема „Европейски съюз“. В надпреварата ще се включат девет отбора с деца от 3. до 5. клас от София и цялата страна. Организатор на събитието е образователната платформа “Книговище”, част от която е и детската медия “Вижте: Новините на детски език”. Състезанието ще се проведе в ЧСУ „Българско школо“, София.

Защо е важно децата да познават темата „Европейски съюз“

Всяка година около 9 май – денят на Европа, отправяме послания само към възрастните, като смятаме, че Европейският съюз не е детска тема. Но децата, родени в Обединена Европа, трябва да могат да разбират смисъла на тази принадлежност, да знаят как Европейският съюз влияе на тяхното ежедневие, как определя свободите и задълженията, които имат. Това знание укрепва тяхната идентичност като граждани на Европа и разширява разбирането им за различните култури и народи.

Състезанието събира ученици от цялата страна

Състезанието е част от вече утвърдените и изключително успешни училищни състезания по обща култура „Всезнайко“, в които през 2023 и 2024 г. се включиха стотици деца.

Девет отбора с деца от 3. до 5. клас ще участват в специалното издание на „Всезнайко“, посветено на темата “Европейски съюз”:

Х ОУ “Алеко Константинов” – гр. Перник

ОУ “Св. св. Кирил и Методий” – гр. Ветрен

СУ “Вичо Грънчаров” – гр. Горна Оряховица

ОУ “Д-р Петър Берон” – гр. Плевен

ОУ “Н. Й. Вапцаров” – гр. Ботевград

II СУ “Никола Йонков Вапцаров” – гр. Монтана

ОУ “Горан Червеняшки” – с. Михайлово, общ. Хайредин, обл. Враца

НУ “Цани Гинчев” – гр. Лясковец

ЧСУ “Българско школо” – гр. София

Всеки отбор е с по 6 ученици – смесени по възраст, но от едно училище.

А тези, които не са успели да се включат в състезанието на живо, могат да проверят своите знания още на следващия ден в националното онлайн състезание на тема „Европейски съюз“. То ще се проведе на 12-ти и 13-ти май в платформата на Книговище, която ще е безплатна и отворена за всички, а резултатите ще могат да се проследят в реално време на knigovishte.bg.

Какви са целите на състезанието за ЕС:

Състезанието и подготовката за него ще повишат интереса на децата към темата за Европейския съюз и ще ги запознаят с основополагащите принципи на съвременното демократично общество, с основни понятия, събития и личности, свързани с работата на Европейския съюз.

Форматът развива умения за размисъл и изразяване на собствена позиция по темите на ЕС и дава възможност за практикуване на работа в екип, участие в обсъждане и дискусия.

Формат и регламент

Въпросите и темите са по материали, публикувани в детската медия „Вижте: Новините на детски език“ (www.vijte.bg), където скучните и сложните понятия са преведени на детски – интересен – език, подходящ за тяхната възраст. И децата не само да слушат, но и помнят и забавляват.

Състезанието е в 3 кръга. Финалното класиране се определя от сбора на точките на отборите от всички кръгове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *