По повод Международния ден на учителя Европейската комисия стартира нов онлайн инструмент, който дава възможност на преподавателите да анализират начина, по който използват цифровите технологии в своите учебни дейности. Чрез поредица от въпроси инструментът SELFIEforTEACHERS може да помогне на учителите да оценят своите цифрови умения и да разберат в кои области се нуждаят от допълнително обучение и подкрепа. Днес в Любляна комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел и министърът на образованието, науката и спорта на Словения Симона Кустец представиха официално инструмента.

Комисар Габриел заяви: Учителите вършат невероятна работа и искам да използвам Международния ден на учителя, за да им благодаря. Цифровите технологии могат да доведат до нови методи на учене и преподаване и дори могат да се окажат по-приобщаващи и по-подходящи за обучение на „цифровото поколение”. Инструментът, който представяме днес, ще даде възможност на учителите да направят снимка, „селфи”, на това как използват технологиите в момента и да получат съвети за подобряване на уменията си. За Европейската комисия е важно да подпомага учителите в техните усилия за учене през целия живот.

Финансиран по програма „Еразъм+”, инструментът SELFIEforTEACHERS е разработен от Комисията в сътрудничество с министерства на образованието и експерти от цяла Европа и се основава на Европейската рамка за компетентност в областта на цифровите технологии на обучителите. в която са определени различните цифрови умения, от които преподавателите все повече се нуждаят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *