Canon Student Development Programme 2024 започва прием на кандидатури от този месец

0

През своята осемгодишна история програмата е подпомогнала над 1000 прохождащи фотожурналисти, свързвайки млади таланти от цяла Европа, Близкия изток и Африка с някои от най-влиятелните имена в областта

 

Canon Европа обяви старта на кампанията за набиране на кандидати за участие в осмото издание на Canon Student Development Programme (CSDP) – престижна ежегодна програма, чиято цел е да помогне на прохождащите фотожурналисти в професионалното им развитие. Водещата инициатива на Canon предлага достъп до менторство от опитни професионалисти от фотографската общност и възможност за посещение на ключови събития в областта на фотографията.

CSDP се утвърди като безценен трамплин за следващото поколение фотожурналисти. Много бивши възпитаници на програмата са започнали работа в реномирани новинарски агенции и международно признати издания, градейки успешни кариери. Възпитаникът на програмата за 2022 г. – Мохамед Махди (роден 1996 г.), чиято работа се фокусира върху скритите и често невидими общности в Египет, спечели голямата награда на форума World Press Photo за 2023 г. в категорията „Отворен формат“. Александра Коркод (родена през 2000 г.), която също е възпитаничка на програмата, спечели наградата „Том Стодард“ за високи постижения за 2023 г. за своето проникновено представяне на самотата и изолацията сред възрастното поколение в родната ѝ Румъния. Финалистите от програмата за 2023 г. – Ебрахим Алипур и Фатма Фахми, бяха избрани за участие в менторската програма за 2024 г. на VII Academy.

Програмата за 2024 г. е достъпна за кандидатстване за студенти и стажантиi, които пребивават и учат в Европа, Близкия изток и Африка, като заявления ще се приемат от 12 февруари до 7 март. Ограничен брой места ще бъдат достъпни и за таланти, одобрени от професионалисти в областта на фотографията. Кандидатурите ще бъдат оценени от жури от редактори от Getty Images, Reuters Pictures, AFP и EPA, които ще подберат първоначална група от участници измежду най-обещаващите млади таланти от региона.

Индивидуални менторства

Всеки от избраните студенти ще може да си партнира с ментор от програмата, за да обсъди текущата си работа и дългосрочните си кариерни стремежи в специални индивидуални сесии. Виртуалните рецензии през лятото ще им помогнат да усъвършенстват своите нови творчески идеи и текущо портфолио – със специален фокус върху различните възможности за редактиране и начините за по-нататъшно подобряване на уменията за разказване на истории и изграждане на авторски почерк.

Посланикът на Canon и фотожурналист Брент Стиртън, казва: „Това е уникална програма за срещи и общуване с куратори, редактори и фотографи – солидна инвестиция в бъдещето на фотографията. Статистиката сочи, че само малка част от студентите по фотография оцеляват в професията в дългосрочен план, и знам, че за избраните това е много важна стъпка. Израснал съм в Южна Африка, където не съм имал никаква връзка с най-добрите редактори и фотографи в света, нито пък съм разполагал с първокласно оборудване.”

Семинар в Жирона и Visa pour l’Image в Перпинян, Франция

През септември тази година до 25 студенти ще бъдат поканени на четиридневен семинар на Canon в голяма каталунска ферма в Жирона, Испания, който завършва с посещение на международния фестивал за фотожурналистика Visa pour l’Image в Перпинян, Франция.

Семинарът ще предложи неформален форум за обмен на идеи и създаване на контакти с известни имена от света на фотографията. Груповите прегледи на портфолиа предлагат богати възможности за обучение на студентите и шанс както да оценят работата на своите колеги, така и да получат професионална обратна връзка за своите умения.

Наред с разглеждането на основните изложби и вечерни прожекции по време на Visa pour l’Image, студентите ще получат възможност да участват в допълнителни прегледи на портфолиа и допълнително да разширят своите контакти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *