900 кандидат-студенти се записаха за онлайн изпити в Нов български университет

0

Поради създалата се извънредна ситуация с коронавируса, кандидатстудентските изпити – тест по общообразователна подготовка (ТОП), за Нов български университет се провеждат онлайн.

НБУ успя да продължи по план пролетния си прием, като премина към дистанционна форма на изпитване. От началото на извънредното положение в страната, в дните 18, 19, 20 и 21 март, както и 2, 3 и 4 април, НБУ проведе седем онлайн теста, на които се явиха около 850 кандидат-студенти.

Онлайн изпитите и обучението не са новост за университета. От 2008 година НБУ има разработена платформа за дистанционно образование – moodle.  Възможностите й са много богати. Самата платформа се обновява всяка година. Днес, в периода на извънредна ситуация, системата позволява да не бъде прекъснат учебния процес. В момента той се провежда чрез „виртуални класни стаи“, чрез които се запазва контактът между преподаватели и студенти.

Преди тази кризисна ситуация платформата се ползваше основно от студентите в дистанционна форма на обучение, а в редовното като подпомагаща. Дневно влизаха по около 2 000 до 3 000 физически лица. Още в първия делничен ден, след обявяване на извънредното положение ( 16 март) броят им скочи до над 4 800.

Освен обучението, насочено към студентите, в момента преподавателите от НБУ разработват и серия от видео лекции, които се качват в социалните мрежи на НБУ – facebook, Instagram, както и в канала на Университета в youtube. В тях те представят себе си, програмите на обучение и курсовете, които водят и част от тезите и анализите, които иначе споделят само със студентите в НБУ. По този начин НБУ отваря виртуално вратите си за всички, които искат да се образоват и развиват.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *