90 български ученици ще се обучават за астронавти

IMG_229090 български ученици ще преминат обучение за астронавти в космическия лагер Space Camp Turkey в турския град Измир през 2014 година. Това стана ясно на официалното представяне на новата програма в град Варна. Център за творческо обучение отбеляза старта на програмата с още едно събитие в морската столица – семинарът CREATIVE KIDS – Творческите деца, организиран по проекта EDU21 – Образователни политики в ХХI век.

Едноседмично космическо приключение в рамките на програмата Space Camp Turkey до 2013 година са преминали над 400 участника от 22 области на България. 2014-та година ще бъде 11-та поредна от началото на българското участие в космическия лагер по програма на NASA. Специални гости на представянето на Space Camp Turkey 2014 в град Варна бяха Толга Йълдъръм, представител на Space Camp Turkey и мениджър на програмата Global Friendship Through Space Education, който се включи чрез конферентна връзка; Светла Иванова, директор на ЧПГТП “Райко Цончев”, гр. Добрич; Мартин Станчев, преподавател в ІІІ ПМГ “Академик Методий Попов”, гр. Варна и ръководител на отбор в Space Camp 2013; Мариана Лозанова, ръководител на отбор в Space Camp 2013, гр. София и др.

Ръководителят на отбор в Space Camp 2013 Мариана Лозанова представи програмната рамка за продължаващо развитие и обучение на участниците от Space Camp Turkey и новите инициативи, по които се работи с младите таланти на България. Проектът EDU21 беше представен от Ива Нинова, координатор на проектите в Център за творческо обучение. “Даровитите деца имат природна даденост, талантливите деца имат заложби и всички те имат вътрешна необходимост за изява на възможностите си”, каза Монка Николова, Директор на общински детски комплекс-Варна, която представи дейностите на ОДК. Добри практики представиха неправителствени организации, доставчици на образователни услуги, образователни дейци и експерти. Презентирани бяха инициативите Creative Kids и Nano-Science Camp на Център за творческо обучение, както и възможностите за съвместни дейности между организациите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *