9% ДДС става постоянен за учебници, книги, вестници и списания

С решението временната мярка за 9% намален ДДС на книги да стане постоянна, народните представители спасиха издателския бизнес. Парламентът прие днес на второ четене промените в Закона за данък върху добавената стойност. Решението намалената ставка да стане постоянна бе взето с гласовете на 178 народни представители от всички политически сили, двама бяха „против” и двама се въздържаха.
Ставката на данъка от 9 на сто важи за доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път, или и двете (включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания), периодични печатни произведения – вестници и списания, на физически носители или извършвана по електронен път или и двете, различни от публикации, които са изцяло или основно предназначени за реклама и изцяло или основно съставени от видео съдържание или аудио-музикално съдържание.
„Безкрайно благодаря на всички, които застанаха до нас в дългата битка за грамотност и доказаха днес в пленарна зала, че грамотността е висша национална ценност. Това е победа – не за издателите и Асоциация „Българска книга”, а за всеки един българин. Развълнувани сме и щастливи, защото с днешното решение беше спасен целият бранш и не на последно място – от факта, че именно #КаузаГРАМОТНОСТ на АБК обедини народните представители от различните партии в парламента” – думи на председателя на УС на АБК Десислава Алексиева след гласуването в пленарна зала.
Новината зарадва издатели, писатели и читатели, които препълниха електронната поща на АБК.
„Поздравявам всички ви за последователните действия, които доведоха до това наистина историческо гласуване в подкрепа на книжовността и знанието”, писа Захари Карабашлиев.
„Искрени поздравления и дълбоки благодарности към екипа на АБК” – думи на Мая Атанасова от „Клевър бук”, а Наталия Стоева от „Хермес” добавя: „Изключителна благодарност и адмирации към целия екип. Знам колко дълга и трудна беше битката”. „Благодарности за всички усилия, за упоритата борба, за многото срещи, за оптимизма и най-вече поздравления за извоюваната победа!” писа Владимир Колев от „Клет България”.
#КаузаГРАМОТНОСТ продължава и вярваме, че през 2023 г. ще успеем да убедим всички във важността на книгите и четенето, в необходимостта от изграждане на национална стратегия, която да изпълни мисията за грамотно поколение, а от там и за просперираща България!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *