600 ученици учат безплатно през юли и август в две училища в София

Близо 600 ученици от I до XII клас ще прекарат три седмици от лятото си в развиване на полезни умения, подготовка за новата учебна година, наваксване на пропуски и участие в интересни учебни занимания с връстници. Това ще се се случи по време на дванадесетата безплатна Лятна академия на “Заедно в час”.

След две години в онлайн формат, заради пандемията, академията се завръща в две столични училища (90 СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин” в кв. Люлин и 119 СУ “Акад. Михаил Арнаудов” кв. Изток) в рамките на три седмици през юли и август.

Официалното откриване на двете академии е във вторник, 19 юли, от от 11:45 ч. паралелно в двете училища домакини на Академията. Самите ученици са поканени да дойдат по-рано (8.30) за първа среща с учителите и съучениците, игри за запознаване и диагностика за нивото на всеки ученик в академията.

Сред официалните гости на откриването очакваме началникът на Регионалното управление на образованието-София град Ваня Кастрева (119 СУ) и началникът на Регионалното управление на образованието-София област Росица Иванова (90 СУ), както и представители на партньори на академията.

Лятната академия на “Заедно в час” се организира за дванадесета поредна година и цели да повиши мотивацията за учене на учениците, да подобри подготовката им по изучаваните предмети и да им помогне да не изостанат по време на дългата лятна ваканция. Академията е едно от малкото напълно безплатни възможности за летни занимания за ученици в София, които предлагат съвременно обучение, игри и възможности за общуване с връстници от различни части на града.

УЧЕНИЦИТЕ

Близо 600 са учениците, които тази година избраха да се запишат на академията. Те са от над 150 училища и 20 детски градини (предучилищна група) от София град и София област. Сред записаните ученици има още деца, които през учебната година живеят в чужбина и учат в български училища в САЩ, Испания, Франция, Германия, Обединените арабски емирства и др. Най-много са учениците в начална степен и прогимназия, където и първо свършиха местата за записване още в края на май. Благодарение на партньорски организации “Заедно в час” осигурява и присъствието и на деца, които са от уязвими общности, с риск от отпадане от училище или нямат средства да си позволят разнообразни летни занимания за учениците.

ЗАНИМАНИЯТА ПО ВРЕМЕ НА АКАДЕМИЯТА

Заниманията се провеждат всеки делничен ден от 9:00 до 12:30 ч. На ден е предвидено учениците да имат по четири учебни часа с междучасия между всеки от тях. Уроците са планирани така, че да насърчават активното участие на учениците и сътрудничеството между тях под формата на работа по групи, работа по проекти, споделяне, дискусии и пр.

Заради пандемията от COVID-19 ще бъде обърнато специално внимание на затвърждаване на знанията, придобити по време на дистанционното обучение и подготовка за следващата учебна година.

Силен акцент и тази година ще бъде отново социално-емоционалното учене и развиването на емоционална интелигентност освен академичния напредък на учениците.
Част от учениците ще имат възможност да работят и със специалните учебни материали за проектно-базирано обучение за климатичните промени, които “Заедно в час” разработва като част от проект към Европейската климатична фондация.

В академията са включени още тематични дни и клубове по интереси, водени от ученици и учители. В тях учениците могат да разказват и обучават своите връстници по определена тема с подкрепата на учители. Сред клубовете тази година ще има “Роботите и човешкото тяло”, “Балет”, “Дебати”, “Кубче рубикуб”, “Журналистика”, “Работилница за колажи”, “Сърф” и много други.

УЧИТЕЛИТЕ

Часовете по време на академията са водени от новите мотивирани учители в програма “Нов път в преподаването” на “Заедно в час”. Тази година те са 81. Те ще преподават по различни учебни дисциплини и имат разнообразен предишен професионален опит. Академията е практическата част от интензивното предварително обучение на новите участници в програмата, които от септември 2022 г. ще влязат като редовни учители в училища в цялата страна.

ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ

С оглед на повишения брой заболели от коронавирус и консултация със здравните власти, академията ще протече при строго спазване на следните мерки:

  • Всички учители и членове на екипа на “Заедно в час” и гости (възрастни) ще са с предпазни маски през цялото време във вътрешните пространства на училищата;
  • Всички възрастни и гости си правят бърз тест преди посещение в Лятна академия;
  • Всички участници и екип се тестват (поне) веднъж седмично.
  • Всички пространства се проветряват и дезинфекцират регулярно.
  • Във всяка класна стая има на разположение дезинфектанти. Осигурени са също сапуни за миене на ръцете.
  • Децата ще бъдат посрещани на двора и ще влизат поетапно в сградата на училището, за да няма струпване.

Лятната академия се провежда за поредна година безплатно за родители и ученици благодарение на редица партньори, сред които Фондация “Америка за България”, Пепко, Младежката програма на Астра Зенека и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *