5 неща за изпитите, които ни се искаше да знаем в училище/университета

0

Когато е време за изпити, обикновено минаваме през три етапа. Първо – чувстваме се уверени и спокойни, защото сме започнали да се подготвяме навреме. След това отлагаме „за кратко“ с известни угризения, а накрая и не правим нищо, защото сме се отказали. (Да, понякога се наблюдават само последните два етапа.)

Понеже би било хубаво някой да ни каже Голямата тайна, докато все още сме в училище или университета, ще посочим основните 5 полезни факта, които биха могли да осигурят добро представяне при затвърждаването на знанията.

И преди същината – един бонус съвет: независимо от случая, запазете спокойствие и се опитайте да се поучите от всяко едно преживяване, било то и катастрофално.

Стресът ни прави глупави

Най-лошото нещо, което можете да направите преди изпит, е да изпаднете в паника. Защо ли? Когато изпаднем в ужас, умът бързо се замъглява и след това би могъл да приеме и обработи информацията много по-трудно.

Запомнете, че трябва да можете да мислите ясно, за да се подготвите. Така че, ако срещнете въпрос, на който не знаете как да отговорите, поемете дълбоко въздух и наблегнете над затрудняващата ви тема. В краен случай разсъждавайте и над това, че по време на изпита ще бъдат засегнати и други теми, които да ви изкачат до високата оценка, а в проблемната област не се справите съвсем добре.

Не учете сутринта преди изпита

Ако можете, не учете дори и в деня преди изпита. Няколко часа преди „съдбоносния тест“ адреналинът вече се е покачил и, както споменахме по-горе, дори и при относителни нива на спокойствие, информацията няма да се бъде обработена толкова качествено. Освен това, често се наблюдава и объркване, примесване на наученото, и изобщо един пълен хаос, който задълбочава наличната „каша“ в мозъка. Естествено, не е проблем просто да преговорите някои най-основни точки.

В деня преди изпита и помага доброто старо положително мислене с убеждения като „Ще мога да отговоря на повечето въпроси“ и „Знам много повече, отколкото преди“.

Задайте си конкретна задача

Имайте предвид, че всички тези техники са абсолютно безполезни, ако сте решили изобщо да не учите и да разчитате единствено на положителното мислене. Но, когато се подготвяте, си поставете и ясни задачи. Бъдете концентрирани и целеустремени.

Добре знаете, че мозъкът има склонността да се разсейва, ако не е изправен пред конкретна цел. Затова си отбележете най-важните теми, синтезирайте информацията и опитайте да се подготвите за поне 10 от 15 въпроса, например.

Работете като спринтьор

Ще постигнете повече за по-кратко време, ако изпълнявате конкретните си задачи в интензивни и кратки епизоди. Вземете таймер, настройте го за 20-30 минути и изпълнете конкретна задача през това време. През това време е забранено слушането на музика, влизането във Фейсбук и проверката на месинджъра. Трябва да дадете 100% от вашето внимание на задачата. След това, когато времето изтече, си починете. Възстановете се за 10 минути, а после отново си задайте срок и цел.

Да правите няколко кратки „спринта“ всеки ден преди изпита е много по-добре, отколкото да дългите учебни сесии, няколко дни непосредствено преди това. Стресът е на много по-ниско ниво.

Не говорете за изпита, след като е минал

Ето, че идва дългоочаквания момент, в който тежкото събитие е най-сетне зад гърба. Бързате да разкажете на приятелите и колегите си как е минал. Това, обаче, не е добра идея, защото може отново да ви „изхвърли от играта“.

Независимо дали сте получили двойка или шестица, изпитът е минал. Не можете да промените резултата. Спестете ценното си време и енергия и не говорете за това. Ако изпитът е минал зле – подгответе се за поправката. Ако сте получили добра оценка – радвайте й се, но започнете работа и по следващите задачи. Връщането към миналото събитие може единствено да ви затормози, особено докато е още прясно. И нека това не ви успокоява – продължавайте да надграждате себе си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *