3D моделиране: няколко грешки, които трябва да избягвате при проектирането на 3D модел за 3D печат

0

Знаем, че 3D моделирането може да бъде предизвикателство и сме наясно, че няма универсален подход за всички. Използват се различни софтуери, принтира се не само с различни материали и принтери, но и с различни технологии. Така че е напълно нормално е да се чувствате изгубени и да изглежда трудно да проектирате перфектен 3D модел за 3D принтиране, както биха направили от B2N, ако ги наемете за изпълнители на вашия 3D проект. Заради това специалистите от B2N съставят списък с грешки, които трябва да избягвате. Нека да видим кои са те.

Неспазване на указанията за използването на материалите за принтиране

Всеки материал е различен. Материалите могат да бъдат крехки или здрави, гъвкави или твърди, гладки или грапави, тежки или леки и т.н. Това също означава, че в идеалния случай даден обект трябва да бъде моделиран за 3D принтиране от конкретна технология. Изборът на вашия печатен метод предопределя и дизайн принципите, към които трябва да се придържате.

Решението: Придържането към правилата за дизайн на избраната от вас технология е от съществено значение за успешен принт. В идеалния случай трябва да прочетете ръководствата за дизайн, преди да започнете да работите по вашия модел.

Игнориране на насоките за 3D печат по определена технология

Различни са не само основните химически характеристики на печатните материали, но и технологиите, които се използват за принтирането на всеки един от тези материали. Всяка технология се отличава със своите предимства и недостатъци спрямо останалите. FDM технологията е най-подходяща за прототипи на по-големи обекти, към които няма високи изисквания за перфектна визия и гладки повърхнини. SLA технологията от своя страна е най-добра в изработването на малки детайли с висока прецизност или модели с висока степен на детайлност, като бижута, дентални модели, статуетки и др. SLS технологията допринася с много добри механични свойства на произведените детайли, също така и с възможността да изработва малки и средно големи серии на даден продукт за кратък период от време.

За PLA и ABS се използва Fused Deposition Modeling ( FDM принтиране с пластмасови филаменти) с нагряваща се дюза и материал за опора. Професионални марки 3D принтери, които работят по тази технология са Raise3D, Ultimaker, BCN3D. За полиамид, алумид и полипропилен използваме лазерно синтероване (SLS на прахова основа). Марки, с които можете да принтиране детайли по метода на лазерното синтероване ( SLS) са EOS и Formlabs, а за смолите се използва стереолитография, още известна в професионалните среди като SLA 3D принтиране (базирана на течен полимер). Най-известната и утвърдена марка на българския пазар за стереолитография е Formlabs, с официален представител и сервиз – B2N.

Прочетете внимателно особеностите за 3D печат спрямо подходящата технологията преди да започнете с принтирането. Също така, имайте предвид, че при използването на различни принтери и технологии за 3D печат максималните размери за печат се различават.

Игнориране на минималните дебелини на стените

Въпреки че можете да намерите информация за минималната дебелина на стените в насоките за 3D принтиране по определена технология, си струва да подчертаем този момент допълнително. Проблемите, свързани с дебелината на стените, са най-честите, поради които някои 3D модели не могат да се принтират, защото са под изискването за минимални дебелини, които машината може да възпроизведе.

Игнориране на разделителната способност на изображението

За 3D принт най-често срещаният файлов формат е STL (Stereolithographic file), който визуализира геометрията на модела под формата на мрежа от четириъгълни и триъгълни полигони (mesh). Повечето софтуери за 3D моделиране имат опцията да експортират вашите проекти в STL файл и да зададат желаната разделителна способност.

Важно е STL да се експортва с  относително виока резолюция, защото ако е нискополигонален модела, то и принтираният обект ще изглежда по-същия начин.
STL файлът с много висока разделителна способност пък е файл с твърде високо ниво на детайлност, което 3D принтерите просто не могат да отпечатат. Ето защо ако нямате опит с този формат файлове, най-добре е да оставите тази задача на професионалистите от B2N.bg.

Ако ви се налага да принтирате няколко детайла, които са част от един възел трябва да оставите толеранс на сглобките, за да могат да се асемблират без проблем. (clearance 0.1-0.2mm)

Експортирането с толеранс, по-малък от 0,1 мм, няма смисъл, тъй като при повечето 3D принтери това е минималната разделителна способност, с която могат да работят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *