30 деца и 15 ментора ще участват във втората работилница по програмиране Dojo@11

0

12106973_155232141494056_5338348658326002355_nCoderDojo е глобална мрежа от над 1500 безплатни детски клуба за програмиране в над 60 държави, създадена и задвижвана от доброволци и вдъхновяваща децата не просто да обичат технологиите, но и да ги създават. Както е навсякъде по света, CoderDojo Bulgaria се реализира благодарение на екип от доброволци – ментори и организатори. Инициативата за неговото създаване в България идва от Дигитална национална коалиция.

Тази събота – 31 октомври от 11 часа ще се състои втората работилница Dojo@11 в стартъп акселератора Eleven, с подкрепата на Microsoft. От CoderDojo Bulgaria предвиждат този път да се включат 30 деца и 15 ментора. Подготвени са четири различни програми в зависимост от възрастта на участниците и дали това им е първо или второ посещение.

„Форматът един ментор на 2-3 деца ни дава възможност да сме изключително гъвкави по отношение на обучението за децата. Всъщност програмите може да са толкова на брой, колкото и менторите“ – коментира Гергана Паси от Дигиталана Национална Коалиция.

Втората работилница се очертава да бъде дори по-забавна от първата, тъй като събитието съвпада с Хелоуин. Организаторите от CoderDojo Bulgaria очакват нашествие на чудовища и вещици и са категорични, че предпочитат лакомства пред пакости.

В пилотната сесия Dojo@11 на 17 октомври се включиха 20 деца на възраст 6-12 години и 10 ментора. Чрез специално създадени за деца визуални програми участниците се забавляваха да управляват герои от любими игри като Angry Birds и в същото време направиха първите си стъпки в програмирането.

Отзивите от страна на децата, родителите, менторите и организаторите са изключително позитивни. Виктор Марков (участник 11г.): „Беше много забавно. В началото не изглеждаше много лесно, но когато се затруднявах, менторът ми помагаше. В края вече се справях супер бързо. Нямам търпение да 7направя първата си игра.“

Даниел Томов (родител): „Искрено Ви благодаря, че организирахте CoderDojo – беше прекрасно и супер интересно за децата (Ема е ‘кодила’ всяка свободна минута след това)“.

Мартина Колева (ментор): “Работата с деца носи голяма отговорност и още по-голямо удовлетворение. Преди началото на работилницата се притеснявах, дали ще мога да предам информацията по достъпен и същевременно интересен начин, дали ще мога да задържа вниманието им. За щастие децата бяха много любопитни, концентрирани и възприемчиви. Беше истинско удоволствие за мен!“

Теодор Панайотов (организатор): „Работата ми е такава, че съм изнасял безброй презентации и времето, в което изпитвах сценична треска, отдавна отмина. Истината е обаче, че този път се вълнувах изключително много. Децата са една прекрасна, неподправена, но и много трудна аудитория. Ако обаче успееш да я завладееш, удовлетворението е до небесата.“

——————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *