3 000 деца от столицата и страната се състезаваха да четат с разбиране онлайн

От 1 до 30 април децата в столицата и страната имаха шанс да докажат как с много четене могат да станат шампиони в една онлайн игра. Състезанието по четене се проведе в образователната платформа “Книговище”, която от 2019 г. награждава децата с точки, скъпоценни камъни и нива за верните отговори на въпроси по прочетени детски произведения. Така ги насърчава да четат с разбиране. 

Онлайн надпреварата започна с подкрепата на Програма “Култура” на Столична община в рамките на кампанията „София чете”, но бързо се разпростря извън границите на столицата. Включиха се близо 3 000 деца и над 300 класа от почти цялата страна. Най-активни бяха децата от 1 до 4 клас.

През април децата решиха над 80 000 въпросника  4 пъти повече от обичайното за месеца. А това означава 4 пъти повече прочетени приказки, енциклопедии, романи и детски новини! Освен това създадоха нови игри с въпроси по 93 произведения.Така заедно отбелязахме с много четене месеца на книгата. През април чествахме Международния ден на детската книга и Световния ден на книгата и авторското право.

Победителите – деца и класове до 7. клас  ще получат грамоти, книги и безплатни годишни абонаменти за “Книговище”. Церемонията по награждаването ще се проведе на 14 май от 12:00 часа на Лятната естрада в Борисовата градина. Специален гост ще бъде детската писателка Катя Антонова, която ще отправи специално послание до всички наградени участници.

Книгите награди се осигуряват от издателство “Дъбови листа”, Ozone.bg, от самата Катя Антонова, както и с подкрепата на Столична община. По време на събитието ще отбележим и третия рожден ден на “Книговище”, както и първия рожден ден на детската медия “Вижте”, която е част от “Книговище”.

Пълен списък с наградените класове и индивидуални участници ще намерите в блога на “Книговище”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *