24 май идва – говори ми на balgarski…не, …на български

0

В навечерието на празника на писмеността, Canon и “Пощенска кутия за приказки” обединяват усилия, за да покажат красотата на българския език по забавен и нетрадиционен начин.

От 19 ч. на 24 май, “София Лайв клуб” ще подслони всички ценители на книжовния ни език, за да чуят забавни разкази, в които настъпилото двусмислие или неточността на изказа, предизвикани от използването на маймуница, са довели до неприятни комични ситуации.

“Не, ти падна под общия позор, охулен, опетнен със думи кални: и чуждите, и нашите, във хор, отрекоха те, о, език страдални!“.
Тези думи от стихотворението на Иван Вазов, писано в началото на XX век сякаш звучат пророчески. Все едно патриархът на българската литература е знаел, че интернет и технологиите ще променят езика и масово хората ще загърбят книжовните норми.

Вдъхновението за проекта идва от кампанията на CANON “Търси оригинала” и част от философията на компанията за стимулиране преживяването и изразяването на моментите от живота. Защото използването на оригинални продукти е не само знак за качество, но и възможност за открояване, така, както кирилицата ни отличава като народ и култура.

За реализацията на проекта, Пощенска кутия за приказки и Canon събраха над 100 писмени истории на тема „Говори ми на b@lgarski…български“. 10 от най-интересните и забавни есета, ще бъдат представени на гостите от известни български личности като Рут Колева, Камен Алипиев – Кедъра, Димитър Калбуров, Башар Рахал, Мила Михова, Златин Цветков, Емил Джасим, както и
Красимира и Елисавета – от известния тандем Майко Мила.

Целта на събитието е да осмее неправилното писане с латински букви и цифри и да насърчи писането на книжовен език. Защото кирилицата е не само е 3-тата официална азбука в ЕС, създадена от българи и използвана от над 300 000 000 души в света, но и естетична и мелодична.
Повече за проекта и излюстрации, можете да откриете на:

https://goo.gl/BQiBDX
https://www.facebook.com/events/1080801972063246

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *