21 български студенти бяха отличени с престижната стипендия на Китайския посланик за учебната 2022/2023 година. Те получиха своите награди от професор Сашо Пенов, министър на образованието и науката, и Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн, посланик на Китай, по време на церемония, проведена в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

В своето приветствие министър Пенов изрази надежда, че успешното сътрудничество между двата народа ще продължи и ще доведе до постигане на още по-добри резултати. Той подчерта важността на взаимните усилия на България и Китай и изрази желание за нарастване на интереса към изучаването на китайски език в България и български език в китайските университети. Министър Пенов спомена и факта, че в България има няколко училища, в които се предлага изучаване на китайски език, и изрази убеждението си, че добрите връзки между образователните институции на двете страни ще продължат да се развиват и затвърждават в бъдеще.

Министърът благодари на китайския посланик за подкрепата му към българските студенти и увери, че това ще бъде допълнителен стимул за изучаването на китайски език в България.

Също така, посланикът на Китай, г-н Дун Сяодзюн, изрази своите най-искрени поздравления към всички наградени студенти и изрази своето възхищение към преподавателите и доброволците, които помагат за разпространението на китайския език. Той подчерта важността на сътрудничеството в областта на образованието и откриването на повече възможности за обмен между двата народа.

Наградените студенти са от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и Югозападния университет “Неофит Рилски”. Те се специализират в области, свързани с китайския език и имат отлични успехи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *