200 ученици създават технологии за бъдещето в петия ученически хакатон HackTUES

0

 

 

 45 отбора с над 200 ученици от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София ще участват в петия училищен хакатон HackTUES 365. Тридневното състезание ще се проведе от 15 до 17 март 2019 г. в София. Ученици от 8-ми до 12-ти клас ще разработват софтуерни и хардуерни технологични решения в полза на хората и бизнеса.

 

Хакатонът се организира от екип от ученици от 11 клас в ТУЕС с подкрепата на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на училището. За високото качество на проектите в технологичното състезание роля ще имат и повече от 60 ИТ професионалисти от различни компании, много от които са завършили ТУЕС. Те ще бъдат ментори на отборите в първите два дни на хакатона или членове на журито на полуфиналите и финала на състезанието на 17 март в Лабораторния комплекс на София Тех Парк.

 

За първи път тази година е предвидена и специална награда за т.нар. embedded проект (проект с вградена микрокомпютърна технология), тъй като през последните години учениците демонстрираха огромен интерес към такъв тип решения. Отличените отбори на първо, второ и трето място ще получат награди на стойност 1 000 лв., 750 лв. и 500 лв. Партньорите на хакатона ще връчат и много допълнителни награди. Най-добрите проекти от хакатона ще бъдат представени в специалното изложение на ученически разработки “ТУЕС Фест”, което ще се проведе на 20 април 2019 г. в училището.

 

За поредна година водещи технологични компании подкрепят провеждането на ученическото ИТ състезание HackTUES. Това са SAP, SoftServe, TelebidPro, VMware, Droxic, Progress, ScaleFocus, Astea Solutions, DevriX, Dopamine, Nemetschek Bulgaria.

 

Според организаторите на хакатона, тази година се очаква нивото на проектите да е изключително високо. Сред регистрираните участници са учениците от ТУЕС, които спечелиха тазгодишния хакатон на Студентския клуб на Американския университет в България, както и отличените ученици в Спортния хакатон, Балканския хакатон, Хакатон за София. В тези състезания възпитаниците на ТУЕС участваха наравно със студенти и работещи софтуерни инженери. Вече повече от 10 години ученици от ТУЕС са безспорни отборни победители в Националното състезание по компютърни мрежи. Участвали са в NASA Space Apps Challenge, Европейска нощ на учените, Mega Dojo 1 и 2, европейското университетско състезание Renesas MCU Car Rally, Robo League, Computer Space. Ученици от ТУЕС са носители и на Младежката награда на БАИТ за 2017 и 2018 г.

 

Сред отличените проекти в HackTUES през миналите години са приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи, чатбот на историческа тема, селектиращ статии според интереса на потребителите, игрални конзоли, 2D симулация на генетичен алгоритъм. Награди в хакатона са получавали и проекти за рисуващ робот, приложение за рисуване с движения на ръката пред камера, програма, която табулира изсвирена мелодия, мобилни игри и много други.

 

Технологични партньори на събитието тази година са София Тех Парк, Комет Електроникс, Смартком – България, Булгед, Cloud Balkan, init Lab. Кетеринг партньори на хакатона са CoKitchen, Aristeon.bg, Delishu, Domino’s, Пекарчето на татко, Pura Vida Organic Farm, Pure Water, Работилничка за сладки моменти и сладкар Ирина Иванова.

 

Откриването на HackTUES 365 е на 15 март, петък, от 9:30 ч. в Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София, жк Младост 1, ул. „Владимир Пашов“ №2. Награждаването на отборите е предвидено за 17 март, неделя, от 19:15 ч. в Лабораторния комплекс на София Тех Парк.

 

Още за HackTUES 365 може да намерите на www.hacktues.com и във Фейсбук – https://www.facebook.com/HackTUES/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *