17-годишен милионер: Младите хора трябва да учат предприемачество

az“Младите хора имат нужда да се научат на предприемачество, не само да програмират”, това каза създателят на технологията Summly Ник Д’Алойзио по време на форума Wired 2013. “Искам да докажа, че е лесно да се научиш да програмираш, но да изразиш себе си чрез предприемачество е изкуство”, допълни 17-годишният британски тийнейджър.

Младежът сподели пред публиката, че е започнал да програмира през 2008-ма година, когато е бил на 12 години. Учейки се на езика за програмиране C, Д’Алойзио прави първото си мобилно приложение за iPhone. Когато навършва 15 години, създава приложението Trimit, което реже дълги текстове от мрежата до обобщения с големината на един “туит”. Приложението привлича интереса на фонда на най-богатия мъж в Азия – милиардера от Хонконг Ли Ка Шин.

С инвестицията Д’Алойзио започна работа по технологията Summly, която събира на едно място всякакви страници от уеб пространството и ги резюмира за потребителя. Приложението стартира през декември 2012 г. Още през първата седмица има 150 000 сваляния, които за шест месеца стават почти един милион. До март 2013 г. приложението e откупено от интернет гиганта Yahoo.

Точната сума на сделката така и не бе разкрита, но според британтската преса, става въпрос за около 30 милиона долара. В речта си по време на форума младежът признава, че е впечатлен от факта, че приложението му за смартфони е откупено от Yahoo.

 
Wired 2013 е събитие, което се провежда за трета поредна година в Лондон. Организаторите споделят амбициите си да привличат интересни лектори от цял свят, които да стимулират дебата и разпространението на иновативни идеи за бъдещето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *