15-годишен младеж спечели 100 000 долара от биткойни и създаде мащабна образователна програма

Когато Ерик Финман получи 1 000 долара от баба си през 2012 г., той ги инвестира в биткойни – тогава не особено популярната онлайн валута. Година и половина по-късно той продаде инвестицията си за $ 100 000 и използва приходите, за да стартира Botangle.com – онлайн услуга за обучение, която се провежда във видео чат.

Това не никак е лошо за един предприемач, който е само на 15 години, разказва pixelmedia.bg.

В бизнеса има повече от 20 служители (включително програмисти, дизайнери и аниматори) и повече от 100 активни потребители. Въпреки че потребителската база е сравнително малка, компанията привлече много интерес, след като Финман участва в Reddit Q&A, предлагайки съвети за начинаещи и питащи в постигнаето на успех с биткойни.

“Някои хора не могат да разберат как един 15-годишен може да направи нещо подобно”, каза Финман пред Mashable. “Това, което много хора не разбират, млади или стари, е, че можете да създавате всичко, което искате, без бариера с влизането в интернет”.

Botangle, която стартира през май, позволява на потребителите да научават за всяка тема от компютърно програмиране и уроци по танци до изкуство и френски език, обучавани от някой в Париж, например. Уроците са специализирани и индивидуални, така че потребителите могат да си настроят график, който да работи най-добре за тях.

Ерик, който е от Айдахо и нарича училищата в неговия регион “ограничени”, идва с концепцията за повече класове, които не се предлагат наблизо.

„Прочетох „Без тяхно позволение: Как ще бъде създаден 21-ви век“ от Алексис Оханян и това ме научи, че мога да направя каквото и да било чрез интернет”, каза той. “Исках да използвам красотата на отворената и свободна мрежа, за да могат хората като мен да получат достъп до голямо учебно преживяване, независимо дали са от Айдахо, Ню Йорк или дори Африка”.

Но той споделя, че намирането на служители, които вземат насериозно както бизнеса, така и себе си, е предизвикателство.

“Винаги, когато интервюирам потенциален кандидат за работа, го питам дали се притеснява да бъде част от екип на 15-годишен”, разказва младежът. “Понякога това е краят на разговора, а други хора лъжат – и това си проличава по-късно. Много е лесно да се разбере кога ще се случи, но отборът, който имам сега, ме подкрепя и не ме третира по-различно от всеки друг.”

Финман казва, че обикновено плаща на служителите си в биткойни: “Споделям богатството на биткойните, защото не се съмнявам, че ще бъде по-хубав, отколкото някой може да си представи точно сега”, каза той. “Биткойн е като интернет през 90-те години.”

Служителите могат да избират таксите за уроците си. Понастоящем Финман печели 30% от това, но казва, че ще намали своя процент на 15% след пускането на Botangle 2.0.

Той може да е млад, но той носи технологията на преподаване в ума от години. Всъщност тийнейджърът започва да учи по-големи деца в квартала си за роботиката, когато е на 9. Той продължава образованието си и през собствения си сайт, като специално се възползва от курсовете по програмиране, за да допълни часовете, които е записал в колежа в Северен Айдахо.

“Планирам да говоря с ръководството на колежа за осигуряването на система за онлайн обучение”, каза той. Междувременно Ерик се преориентира към домашно обучение.

“Сключих сделка с родителите си, че ако направя един милион долара, преди да навърша 18 години, не трябва да ходя в колеж”, каза той. „Ще го направя или ще умра.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *