10 училища от страната споделят практики за приобщаваща среда в училище

„Най-ценният ресурс, който учителите имат, е това да могат да разчитат един на друг.“ 

 

Тези думи принадлежат на известния американски педагог Робърт Джон Миан. Към тях той добавя, че „без сътрудничество помежду ни развитието ни е ограничено до собствените ни гледни точки.“

Всяко споделяне на опит носи със себе си усещане за нотка на уязвимост – ами ако не ме разберат? Или ако ме разберат отвъд казаното – ако прочетат между редовете за притесненията ми, ако усетят тревожността и несигурността ми?

Споделянето носи и много отговорност – да си автентичен и искрен, както и да бъдеш на разположение за възникнали въпроси и да поемеш ангажимент да изслушаш историята и на другия…

То е и акт на щедрост – споделяш с другия времето, енергията и емоциите си.

Вече почти 6 години платформата Приобщи.се е общност, която прави това споделяне по-лесно. Тя е създадена в рамките на програма „Едно училище за всички“ с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ през ноември 2014 г., за да предостави възможност за обмяна на опит и добри практики в сферата на приобщаващото образование. 72% от потребителите смятат, че безплатните ресурси и статии ги правят по-уверени в работата им.

Благодарение на проект „Приобщи.се в нови партньорства“ 10 училища-партньори ще споделят с тази общност нови идеи, методи, инструменти за приобщаващи практики в класната стая и в училище. Проектът се изпълнява в периода март-декември 2020 г. с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Училищата, приели предизвикателството да бъдат щедри, автентични и искрени в споделянето на своя опит, са:

  • 137 СУ „Ангел Кънчев“, гр. София
  • СУ „Д-р Петър Берон“, гр. Костинброд
  • ОУ „Никола Йонков Вапцаров“, с. Селановци
  • ПГ по транспорт „Никола Йонков Вапцаров“, гр. Сливница
  • СУ „Николай Катранов“, гр. Свищов
  • 98 НУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. София
  • СУ “Свети Паисий Хилендарски”, гр. Златица
  • 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“, гр. София
  • СУ „Христо Ясенов“, гр. Етрополе
  • НУ „Цани Гинчев“, гр. Лясковец

Сдружение за споделено учене ЕЛА благодари на новите си партньори за доверието и за желанието да дадат нови гледни точки, да споделят понякога трудно научените уроци и да отворят сърцата си, за да може растящата общност на Приобщи.се да зажужи от идеи, окуражителни думи, смелост и благодарност.

Проектът ще завърши с конференция през месец ноември, на която всички педагози, които искат да споделят опит и да намерят съмишленици, са добре дошли.

>>> Повече за проекта можете да прочетете тук <<<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *