Ясни са полуфиналистите в конкурса Solve for Tomorrow на Samsung България

0

Над 80 идеи за решения на проблеми в общността бяха изпратени от ученици от 9. до 12. клас във второто издание на конкурса на Samsung България Solve for Tomorrow. Във всяка от тях са приложени умения, свързани с наука, технологии, инженерство и математика (STEM) и дизайн мислене.

 

Кандидатстването по програмата започна в края на май и продължи до 28 октомври. Представители на училища от общо 17 града изпратиха своите предложения за подобрение на живота на хората. Категорията „Устойчивост” очаквано предизвика най-голям интерес сред учениците с над 50% от идеите. След внимателен и подробен анализ, журито избра 9 екипа, които продължават в следващия етап на програмата, събирайки най-високи оценки.

 

В категорията „Устойчивост” това са:

  • Еко момичета от МГ „Акад. Кирил Попов”, Пловдив, и тяхното иновативно предложение за управление на отпадъците, създадено с цел решаване на сериозния проблем с неправилното им изхвърляне.
  • Lazy Garden от МГ „Д-р Петър Берон”, Варна, с идея за умна саксия, която дава възможност за отглеждане на устойчиво растение, като спестява време и усилия.
  • EcoSchroom от Националната финансово-стопанска гимназия, София, дават иновативно решение за проблема със замърсяването от строителството чрез екологична тухла, изработена от паразитна гъба.

 

В категория „Справедливост” полуфиналисти са:

  • Wanderland от СУ „Георги Бенковски”, Пазарджик, предлагат книжка за оцветяване за деца със специални потребности, която да съдържа любопитни факти за животни и герои, с включени към нея пъзели от остатъчен дървен материал.
  • „Дари внимание” от ЗПГ „Климент Тимирязев”, Сандански, имат идея за създаване на сайт, чрез който да подадат ръка на социални групи в нужда, например възрастни хора, деца с потребности, хора с физически, психически и социално образователни потребности.
  • AssistantTransportHelper от СУ „Сава Доброплодни”, Шумен, предлагат разработването на иновативен робот с множество сфери на приложение – болници, държавна администрация, логистика и други.

 

Избраните отбори в категорията „Образование” са:

  • Escape students от СУ „Христо Ботев”, Ихтиман, представят съчетание на традиционната класна стая с иновативната Escape room, където да прилагат на практика наученото, което ще повиши качеството и ефективността на образователния процес.
  • Икигай от МГ „Баба Тонка”, Русе, предлагат създаването на уебсайт в помощ на ученика при възприемането на нови знания, чрез установена връзка между телефон и компютър и специализиран софтуер.
  • Eco Bros от ЧСУ „Артис”, София, залагат на иновативен образователен проект, който има за цел да насърчи съхранението на биоразнообразието и да предостави образователно изживяване за учениците.

 

Избраните екипи ще преминат през менторска програма при създаването на прототип на идеята си, който ще бъде представен по време на специално събитие на финала на Solve for Tomorrow България през декември тази година. Традиционно, в рамките на менторската програма, учениците работят с ментори, служители на Samsung България. От тази година част от менторите ще бъдат и специалисти, служители в Банка ДСК, която е лидер в развитието на финансовата култура на децата и младите хора като допринася за изграждането на тяхната отговорност и независимост с редица модерни банкови продукти. Освен това, избраните отбори ще могат да се състезават и в допълнителната четвърта категория „Дигитално бъдеще”. В нея ще се оценява дали решението на проблема в някоя от останалите категории включва прилагането или надграждането на напреднали дигитални технологии, използвани в решения/продукти на Samsung.

 

От началото на месец ноември е отворено кандидатстването в програмата и за учениците от 2. – 4. клас и 5. – 8. клас. Конкурсът за тях ще се проведе изцяло онлайн, а екипите ще трябва да изпратят резюме и видео на идеята си. Полуфиналистите в категорията ще се определят от жури, а победителят за всяка от възрастовите групи – чрез онлайн гласуване.

 

Регистрацията за участие в конкурса става само на сайта https://www.solvefortomorrow.bg, където редовно се публикува цялата информация, свързана с конкурса. Всички условия за участие са описани подробно в Регламента на конкурса, а допълнителни съвети могат да се намеря в секцията за често задавани въпроси.

 

В световен мащаб състезанието се провежда от 2010 г. и към момента е достигнало до 2,3 милиона ученици в 65 държави. В България за първи път то се проведе през миналата година, когато бяха получени над 80 идеи от общо 22 града. Над 200 ученици и повече от 60 учители се включиха в първото издание на инициативата през 2022. Сред отличените проекти в първото издание на конкурса Solve for Tomorrow на Samsung в страната бяха идеи за „умен” летателен апарат за проследяване на изменения в околната среда, зелено решение за повторна употреба на вече използвана вода, интерактивно приложение, свързано със забележителностите в града, платформа в помощ на незрящите и такава за намиране на работа от непълнолетни.

 

Освен конкурсаинициативата предоставя и безплатни обучения по дизайн мислене за учители от цялата страна. Целта им е да подпомогнат учителите в подготовката на младежите за участие в конкурса чрез прилагане на проектно базирано обучение и насърчаване на STEM уменията. Обученията се организират от фондация „Образование 5.0″, партньор на Samsung България в този проект.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *