ЮНЕСКО става патрон на българския студентски отбор в Shell Eco – marathon

0

Националната комисия на България за ЮНЕСКО продължава своя патронаж на българското участие в международното състезание за енергийна ефективност Shell Eco-marathon Европа 2015 за втора поредна година. От организацията виждат в маратона успешен модел за взаимодействие между младите таланти и бизнеса, в хода на което бъдещите инженери изграждат своята визия за справяне с глобалните енергийни предизвикателства.

Припомняма, че в рамките на маратона четири родни отбора от студенти ще участват със свои автомобили. Това са отборите на техническите университети от София и Варна, Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе.

От 21 до 24 май в Ротердам българските таланти ще премерят сили с над 230 отбора от 30 страни в Европа и Африка, за да изминат максимално разстояние с минимално количество гориво или енергия. Автомобилите на участниците ще бъдат представени на 14 май в София.

„Вече 70 години ЮНЕСКО се бори за защитата и насърчаването на образованието, науката и културата и заедно с това за устойчиво развитие. Българското участие в Shell Eco-marathon и самата инициатива на глобално ниво са изцяло в съзвучие с нашите усилия и цели като организация. Ето защо продължаваме да подкрепяме българския принос към иновациите в транспорта“ – заяви Мария Донска, главен секретар на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *