През 2021 г. Българска телеграфна агенция създаде ШКОЛА БТА – първият отдел за обучения и стажове в 125-годишната й история. Идеята е на генералния директор Кирил Вълчев, който смята, че една от големите цели на агенцията е да предава своя опит и знания. Да изгражда мислещи и знаещи млади хора, които да изберат и останат в БТА.

ШКОЛА БТА е структура, която търси способни хора, които да развива и задържи в агенцията. Студенти, които да вървят по отъпкания път и опит на доказали се в работата си професионалисти – журналисти, преводачи, дизайнери, фотографи, видеооператори, счетоводители или работещи в архивите на агенцията. Защото, според генералния й директор приемствеността е изключително важна. „Ние все започваме от начало, а най-лошото е да си мислиш, че света започва от теб, да не стъпваш на опита на предишните. Националната агенция предава опит, а всеки един от стажантите следва да разбере дали ще обича тази работа през целия си живот и дали е готов да направи жертва за нея“ – споделя той в интервю за „ШКОЛАТА БТА, 1898 – 1998“, алманах създаден изцяло от първите 20 стажанти за историята на БТА.

До момента 74 студенти и гимназисти успешно са преминали практическо обучение в БТА. Стажовете са платени, през програмата на МОН „Студентски практики. Фаза – 2“ и доброволчески. Те са средно между 120 и 240 часа и са на база сключени договори между БТА, университетите и гимназиите.

ШКОЛА БТА организира още: курсове за повишаване на професионалната квалификация за своите служители, различни събития – семинари и кръгли маси, лекции по агенционна журналистика в университетите и др.

“Преди броени дни 10 журналисти от различни медии завършват своето обучение по европейски теми в проект на БТА за „Обучение на млади журналисти“ в партньорството с Европейския парламент и водещи лектори. Пет от тях ще продължат стажа си в Брюксел, а през есента ще бъде проведено ново обучение за други 10. Проектът е 4-годишен” – сподели за Uchi.bg Анета Паунска, старши ръководител ШКОЛА БТА.

За БТА е много важно младите хора да са обществено активни и отрано у тях да се развива интерес към журналистическата професия, Това е причината агенцията да сключва партньорски договори за стажове и с гимназии. Задачата е да се срещне младото поколение с опитните журналисти на една от най-старите агенции на Земята и те заедно да създадат новините – достъпни и интересни за тях. Да се научат да разпознават истинските от фалшивите новини. Да знаят къде могат да намерят истинска и вярна информация.

От 18 до 21 април на стаж в София са ученици от Априловската гимназия – Габрово. Подготвена е специална програма за практическо обучение. Планира се за един от тях БТА да поеме следването по журналистика срещу ангажимента да работи след завършване в кореспондентското бюро на агенцията в Габрово. Но първото, най-важното изискване за работа в Националната осведомителна агенция, е образованието. След това са таланта и опита.

От 2022 г. достъпът до емисиите на БТА е свободен за четене и ползване. Една от стратегическите целите на информационната агенция е свободата. Медиите трябва да бъдат независими от политически и икономически интереси. В България това много трудно се изпълнява, което за един млад журналист понякога е много демотивиращо, смята Гавраил Гавраилов специалист развитие на работната сила към ШКОЛА БТА. “Свободната журналистика трябва да продължи да съществува като професия, което е голямо предизвикателство. Често чуваме, че тя е “четвъртата власт”, която за разлика от другите три власти, трябва всеки ден да се бори за своето съществуване. Ролята на младите журналисти е ключова в тази битка срещу представата за България като една от най-корумпираните държави в Европа. През 2021 година медийната ситуация у нас е оценена като “много тревожна” от „Репортери без граници”. Във визитката на България се казва: “Малко на брой компании притежават голяма част от медиите в страната и определят редакционната линия, съобразявайки се с водещи политици.” Всичко това подсказва, че днес много важно е младите хора да бъдат обществено активни, не само заради изискването на новия компетентностен подход в средното образование. Живеем във времена, когато бързата слава изглежда много примамлива. Често границата между инфлуенсър и журналист е много размита. За да бъдеш обаче истински журналист е нужна не само медия, но и редакционна отговорност. Ето защо младите журналисти бързо се разочароват, ако нямат възможност да работят по горещи теми, например бъдещето на енергетиката или някое корупционно разследване. Един млад журналист ври и кипи в своята работа и тук идва ролята на отговорния редактор, който трябва понякога да гаси пожари“ – смята Гавраил Гавраилов.

Днес в БТА работят все повече млади хора. Само назначените от проведените стажове за година и половина са над 10. „Работата с млади хора уверено води до нужда от по-бързи рефлекси. Те са много динамични. Понякога е трудно се мотивират за дългосрочни ангажименти, но все пак това има своя чар, защото в нашата работа усещаме как можем да променим личната съдба. Младите журналисти се респектират от по-опитните си колеги, независимо от факта, че много често именно по-младите владеят по-добре съвременните технологии” – споделя Анета Паунска.

ШКОЛА БТА вярва, че младите хора трябва да придобият навика никога да не спират на едно място, никога да не изостават. Да търсят новото, да го създават, да прегърнат иновациите и промените. Постоянно да се развиват и да обновяват знанията си. Да се обучат в професионализъм, етика и морал.

Информация за свободни стажантски позиции можете да получите на адрес: schola (@ ) bta.bg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *