Шест училища ще получат нови химни в инициативата „Светилник“

0

Шест училища от общините Столична, Благоевград, Кюстендил, Стара Загора и Казанлък ще получат нови химни в рамките на инициативата „Светилник“ 2022/2023: Към светли бъднини вървим!“.

Инициативата се организира за втора поредна година от сдружението на автори и композитори Музикаутор след сериозния си успех през 2021/2022 година. Този път тя разширява своя обхват извън столицата, като привлича и отговорни бизнеси, които се превръщат в дарители на химни за български училища. Първият дарител в рамките на кампанията е УниКредит Булбанк, която дарява химн на училището от община Стара Загора.

Мисията на „Светилник“ е да предложи модел, основан на музика, творчество, взаимодействие, отговорност и разбиране на ценностите, които изграждат и ни свързват в една хармонична общност. „Така ще имаме увереност, че създаваме среда, в която децата ни ще се реализират като пълноценни членове на обществото и ще сътворят нашето по-добро утре“, подчертават организаторите на „Светилник“.

Училищата, които ще получат нови химни в инициативата на Музикаутор „Светилник“ 2022/2023, са:

Второ основно училище „Димитър Благоев“, гр. Благоевград

Природоматематическа гимназия „Проф. Емануил Иванов”, гр. Кюстендил

Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“, гр. Стара Загора

112 Основно училище „Стоян Заимов“, гр. София

Средно училище „Екзарх Антим I“, гр. Казанлък

Основно училище „Георги Кирков“, гр. Казанлък

Те бяха избрани сред близо 30 български училища, които кандидатстваха за грант в размер на 7000 лева, с който да обезпечат процеса по създаване на новия си химн. При определянето им водещ критерий за Музикаутор е бил потенциалът на всяко от тях да се справи с проекта, тъй като той ангажира усилията на редица участници. Подбраните училища са активни, участват в проекти, реализират доброволчески инициативи, провеждат не само класни, но и множество извънкласни дейности, за да покажат на децата пъстротата на живота и как може човек да се реализира в него.

По повод инициативата и избраните училища изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров участва в студиото на „Преди обед“ по бТВ и даде пример със Средно училище „Екзарх Антим I“ в Казанлък, което е на 186 години. „Това е училище с изключителна възрожденска традиция и то намира за ценно на този етап от еволюцията си да добави химн“, посочи той.

Иван Димитров съобщи, че в рамките на кампанията „Светилник“ 2022/2023 още на 18 ноември 2022 г. предстои стартът на конкурс за творчески екипи, които ще кандидатстват за създаване на химн на всяко едно от училищата. Те ще представят своите предложения под формата на демо запис на музиката и проект на текст, а училищата ще изберат този, който в най-голяма степен се доближава до тяхната идентичност.

Инициативата предвижда още организиране на ученици, инструментални и вокални състави за изпълнението на химните, звукозаписите им, както и видеоклипове към всеки тях, реализирани от студенти на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ – партньор на инициативата.

След като бъдат създадени, химните ще бъдат представени в рамките на празничен концерт за малки и големи в края на учебната 2022/2023 година с участието на Оркестъра на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Младежка филхармония „София“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *