Шестима наши ученици с медали от олимпиадата на ЕС по природни науки

0

7396

Шестима български ученици спечелиха бронзови медали в отборната надпревара на XV-та олимпиада на Европейския съюз по природни науки EUSO 2017. Състезанието се проведе от 7 до 14 май в датската столица Копенхаген. В него взеха участие 150 младежи до 16 г. от 25 държави членки на ЕС. България беше представена от два отбора с по трима ученици.

В първия тим бяха Яна Димитрова от Националната природо-математическа гимназия, Иван-Александър Мавров и Здравко Иванов от Софийската математическа гимназия, а във втория – Силви Койчева от  Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“-Варна, Евгени Стателов от  Езикова гимназия „Пловдив” и Славея Костадинова от Природо-математическа гимназия “Акад. Иван Ценов“-Враца.

Българските ученици трябваше да работят в лабораториите на Университета на Копенхаген върху експериментални задачи с изследователски екологичен характер от областта на природните науки биология, химия и физика. И двата представителни отбора на страната ни получиха бронзови отличия и оставиха добри впечатления с познанията и уменията си.

Ментори на двата отбора бяха преподавателите в Софийския университет проф. Адриана Тафрова-Григорова от Факултета по химия и фармация, доц. Мая Гайдарова от Физическия факултет и доц. Снежана Томова от Биологическия факултет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *