Четирима български ученици спечелиха награди на Intel ISEF

0

Marin_Vasil_lowresЧетирима български гимназисти с три научни проекта спечелиха награди на най-голямото пред-университетско състезание за науки и инженерство в света – Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) тази година. Техните проекти бяха в сферите на математиката, физиката и системния софтуер.

Петър Гайдаров от Пловдив спечели две награди – втора награда в категория Математика, както и втора награда от Американското математическо общество (American Mathematical Society). Григори Матеин от София спечели четвърта награда в категория Физика и астрономия. Марин Шаламанов от София и Васил Василев от Карлово, които се състезаваха с общ проект, получиха четвърта награда в категория Системен софтуер.

Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), програма на Society for Science and the Public, е най-голямото международно състезание за предуниверситетска наука в света. Българските гимназисти се състезаваха с 1700 други гимназисти от 75 държави, региони и територии, за да демонстрират своите независими проучвания.

Всяка година над 7 милиона ученици, които взимат участие в местни и регионални научни конкурси, състезаващище се за възможността да участват на Intel ISEF и да спечелят до $4 милиона под формата на награди и стипендии.

——————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *