Частните училища и градини ще получават държавна субсидия

училищеОт 2018 година частните детски градини и училища ще получават държавна субсидия. Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за училищното и предучилищното образование.

Целият текст гласи, че за осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование на децата и учениците, както и за училищното образование на учениците, частните детски градини и частните училища може да получават държавна субсидия при условията и по реда на този закон.

Включването на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране ще се извършва по тяхно заявление, направено по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансирането на институциите, нормирането и заплащането на труда.

Когато частните детски градини и частните училища, обаче получават държавна субсидия, те може да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата. Ако се включат в системата на държавното финансиране, те ще бъдат задължени да приемат без заплащане 20 на сто от учениците, вкл. такива с изявени дарби и/ или със специални образователни потребности.

Идеята беше приета с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и БДЦ, а “против” гласуваха БСП, АБВ и петима депутати от Патриотичния фронт. Проектът на ГЕРБ е с основен вносител бившия зам.-министър на образованието Милена Дамянова. Той беше готов още по време на първия мандат на ГЕРБ, но предсрочното сваляне на кабинета попречи на приемането му в парламента.

По изчисления на Министерството на образованието, ако всички детски градини и училища (около 1% от общия брой) решат да се възползват, това ще струва на държавата около 16 млн. лв. на година. Вносителите защитават предложението си с аргумента, че така се осигурява равен достъп до образование на всички деца, съгласно конституцията, според която образованието до 16-годишна възраст е задължително и безплатно.

——————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *