Храни за здрави стави

Стана ясно, че основна съставна част на ставния хрущял, а също и на връзките и сухожилията в ставата (над 85%) е колагенът, който представлява структурен протеин. Глюкозаминът също е съставка на ставния хрущял и участва в производството на колагена. Организмът на човека произвежда известно количество глюкозамин, която способност намалява със стареенето. За здравето на ставите е важно, дори най-важно е на ставите да бъде доставено по естествен път чрез храната достатъчно колаген, респективно и глюкозамин. Също така можете да ги набавите чрез хранителни добавки, препоръчваме Ви https://valeta.bg/vitamini-i-dobavki/t-rsi-po-simptom/kosti-i-stavi с онлайн по-добри цени.

Многобройни са изследванията за установяване на най-полезните храни, които спомагат синтезиране на колагена в организма. Те са концентрирани в съветите на д-р Мириам Нелсън, директор на Центъра за физическа активност и хранене към университета “Тъфтс” в Бостън. Гаранция, че това са нужните храни, са хората с артрит, които са започнали по-свободно да движат ръцете и краката си и са намалили лекарствата.

На първо място са Омега 3 мастни киселини и Омега 6 полиненаситени мастни киселини. Те са незаменими, защото организмът не може да ги възпроизведе, а непременно трябва да се набавят с храната. Храни, богати на Омега-3 мастни киселини са: ленено семе (1 с.л. дневно) или шепа орехи; ленено, соево и орехово масло; сьомга, скумрия, риба тон (печена или варена); бобови храни (без леща, съдържаща пурини, които променят ставната капсула); спанак, маруля, карфиол и други.

Богати източници на Омега 6 мастни киселини са шафран, слънчогледово, ленено, тиквено и сусамено семе; слънчогледово, царевично и други масла, които обаче улесняват възпалителните процеси. Доста известно е, че Омега 3 и Омега 6 мастни киселини са полезни за човешкия организъм и се набавят по естествен начин с храната. Това което е малко познато, а е важно и опасно е, че те трябва да присъстват в тялото в определено съотношение. Оптималното съотношение между Омега 3 и Омега 6 е 1:1, което значи, че те са полезни за човека, само ако присъстват в храната приблизително поравно и тогава безпощадно гонят болестите. Ако балансът е нарушен, те могат да доведат до увреждания на сърдечно-съдовата система, намаление на имунитета и дори до рак. Лошото е, че лекарите смятат, че по настоящем храната на повечето хора е с много повече Омега-6 мазнини – до 17 пъти повече от Омега-3. Това основно се дължи на преработените храни, съдържащи повече Омега 6. От друга страна, все още се приемат малко полезни храни с Омега-3 като лененото семе, рапичното масло, орехите и други. А изходът е именно в това целенасочено да се увеличи приемът на храни, съдържащи Омега 3 мастни киселини: повече сурови пресни зеленчуци и плодове – череши, къпини, малини, боровинки, ягоди, които смекчават ефекта от дисбаланса между двете мастни киселини. За вредни за здравето се сочат храните с много захар, рафинираното брашно и трансмазнините.

Не е достатъчно известен фактът, че е важно Омега-3 мастни киселини да се комбинират с антиоксиданти. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали в ставите, тези радикали могат да разрушат тъканта и да причинят възпаление. Едновременно антиоксидантите предпазват целия организъм от болести и забавят процеса на стареене. Изключително полезно е всеки ден да се изхрупква по една ябълка без да се бели, защото тя съдържа важен aнтиoĸcидaнт за синтезирането на колаген. Витамините Е, А и С са мощни антиоксиданти. Богати на витамин Е са: бадемите, орехите, слънчогледовите семки и слънчогледовото олио, зелените зеленчуци и др.

Витамин А се съдържа: в картофи, броколи, моркови, домати, плодовите сокове. Витамин С в храните спомага за по-интензивно образуване на колаген в хрущяла и в млада съединителна тъкан. Витамин С в голямо съдържание се намира в портокалите, чили чушлетата, червените чушки, броколи, брюкселското зеле, карфиолът, папаята, ягодите и киви.

Въглехидратите също са храна за ставния хрущял и спомагат изграждането на ставната течност. Те се набавят с обикновеното хранене, но не бива да се прекалява със сладките неща.

От значение са микроелементите: калций (риба, кисело мляко, тъмнозелени зеленчуци), магнезий, манган, фосфор, мед, сяра, селен, силиций (зелени салати, овесени ядки и трици, просо, кафяв ориз).

Интересен е подходът на д-р Андрю Уейл, който разпределя храните полезни за ставите на 12 етажа под формата на пирамида. Най-значимите са на основата на пирамидата с най-голяма площ, Това са зеленчуците – 4-5 купички на ден и плодовете – само с 1 купичка по-малко. Препоръчват се зеленчуците: зелето обикновено и червено, брюкселското зеле, карфиола, броколи. Пирамидата се стеснява и така се онагледява как всяка следваща група храни трябва да заема по-малък дял във всекидневното меню. 3 нива под върха на пирамидата са зеленият и черният чай. На предпоследния етаж е чаша червено вино на ден. А най-отгоре се усмихва блокче черен шоколад.

У нас и в чуждестранни статии настойчиво се препоръчва домашно приготвен бульон от кокали като изключително ефикасен за запазване на ставите здрави по-дълго време. Бульонът от кокали осигурява цял набор глюкозаминогликани и още редица други ценни съставки. В натуралния бульон има и калций, магнезий и други минерали, необходими за изграждането на костите. По-ниската температура за приготвяне на бульона запазва хранителните вещества по-добре, отколкото високата температура, която се използва за пресоване на глюкозамина на таблетки

Много полезно е всеки ден храната да бъде с алкален превес. Това се постига, като на всеки 100 грама киселинни храни като месо, птици, млечни продукти (с изключение на киселото мляко), яйца, зърнени и тестени храни, се осигуряват 3-4 пъти повече алкални храни като суровите зеленчуци, плодовете, фрешовете и смутитата, кисело мляко, добавяне на прясно изцеден лимонов сок към водата и чая.

Не трябва да се пренебрегва и консумирането на по-големи количества чиста вода с известно разнообразяване с плодови сокове.

От значение е не само видът хранителен продукт, но и да бъде пресен, чист, да има изобилие от разнообразни плодове и зеленчуци, вложени в апетитно меню, а още по-добре сурови и избягване на обработени храни.

Автор:

Онлайн Аптека Валета

Glenfiddich

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *