Химик спечели наградата за научен принос на МОН – “Питагор”

Проф. д-р Тодор Дудев от Софийски университет “Св. Климент Охридски” бе удостоен с Голямата Награда “Питагор” за изключителния си научен принос тази година.

„Наградите „Питагор“ са част от малкия принос, с който ние като общество изказваме високата си оценка за дейността на учените в България. Ще припомня какво е казал Аристотел за Питагор и неговите последователи: „Винаги едно свойство на числата е справедливост, друго – душа и ум, трето – успех!“ – с тези думи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов откри церемонията по връчване на наградите.

Професор Стойчо Язаджиев от Софийски университет “Св. Климент Охридски” бе удостоен с отличието в категорията за утвърден учен в природните и инженерните науки. Всичко това след като бяха представени 17 кандидатури на учени с високи наукометрични показатели.

В категорията за млад учен в същата област бяха двама победители. Д-р Диана Чолакова от Софийски университет “Св. Климент Охридски” бе отличена за своите изследвания върху фазовите преходи в дисперсни системи, а доцент д-р Йордан Георгиев от Университета “Проф. д-р Асен Златаров” бе признат за своя вклад в химическите и биологическите науки.

Наградата за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината бе връчена на доцент д-р Ангел Джамбов от Медицински университет – Пловдив.

Млад учен в тази сфера е ас. д-р Александър Сираков от Медицински университет–София. Неговата област е образна диагностика и интервенционална неврорентгенология.

В тазгодишното издание на наградите за наука “Питагор” се регистрира рекорден брой от 51 учени, които се кандидатстваха за наградите. В зависимост от категорията, кандидатите представиха обща справка за своите научни постижения, със специален фокус върху последните 5 години за категорията за утвърден учен и последните 3 години за категорията за млад учен. За голямата награда “Питагор” за цялостен научен принос, справката за научните постижения бе акцентирана върху резултатите за последните 10 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *