Фондация “Първите три минути” организира безплатни уебинари на тема “Внезапно спиране на сърцето”

По традиция всяка година на 16 октомври се отбелязва Световният ден на рестартиране на сърцето. Целта на инициативата е повишаване на информираността на обществото за сърдечния арест и популяризиране на значението на уменията за сърдечен масаж и изкуствено дишане и автоматична външна дефибрилация за спасяването на живот.

В България годишно от внезапно спиране на сърцето загиват над 10 000 души – 10 пъти повече, отколкото в ПТП и 100 пъти повече, отколкото в пожари и бедствия. Когато се случи такъв инцидент, обикновено пострадалият не оцелява до пристигане на линейката. Но, ако свидетел на инцидента започне незабавно сърдечен масаж и изкуствено дишане и до 3-5 мин. бъде извършена дефибрилация с автоматичен външен дефибрилатор, шансовете за оцеляване на пострадалия нарастват на 50-70%.

Кампанията за Световния ден на рестратиране на сърцето се реализира от Фондация „Първите три минути“ в партньорство с Български Червен кръст, Националната асоциация на работещите в СМП, Университетски аварийно-спасителен отряд, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите изследователи и др.

Тази година наред с традиционните дейности по разпространение на официалния флаер и плакат на кампанията и информационната кампания във фейсбук и интернет, фондация „Първите три минути“ ще проведе 5 безплатни уебинара за общо 2 500 души на тема „Внезапно спиране на сърцето – какво да правим, докато чакаме линейка?“. Убинарите ще се провеждат всеки ден от 16ти до 20ти октомври и всеки, който желае да научи повече по темата, може да се регистрира и да се включи. Подробна информация и линкове за регистрация могат да бъдат намерени на интернет страницата на фондацията: https://firstaid.bg.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *