Фестивалът „Роботика за България“ събра над 130 ученици

0

Festival Robotika za BulgariaВ края на изминалата седмица се проведе фестивалът по програмата за обучение на ментори „Роботика за България“. Програмата се организира по идея и инициатива на SAP Labs България в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) и стартира през 2015 г. Целта ѝ е да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите, като едновременно с това им даде възможност за работа в екип. „Роботика за България“ е насочена към осигуряване на необходимите условия за създаване и подготовка на училищни отбори по роботика чрез обучение на ментори.

Във фестивала „Роботика за България“ се включиха над 130 ученици и над 35 учители-ментори от 17 училища. Участващите отбори представиха своя екип, разработения проект и робота си. Всеки отбор беше оценяван от жури по направления за робо-дизайн, робо-игра, отборна игра и представяне на проекта.Festival Robotika za Bulgaria medali

„Целта на организирания фестивал беше да дадем възможност на учениците да покажат върху какво са работили през изминалата учебна година. На самото събитие те имаха възможност и да видят какво са направили другите отбори, да обменят опит и идеи.“, споделя Моника Ковачка-Димитрова, организатор на „Роботика за България“.

За най-добре представилите се ученици по време на фестивала бяха подготвени награди и грамоти. Учителите, ментори на отборите, получиха и специални сертификати за участието си в програмата. Голямата награда взе отборът Technopiece от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Видин, с ментори учителите Боряна Борисова и Десислава Цокова. Те спечелиха LEGO MINDSTORMS Education EV3 Expansion Set.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *